Adrian Marinescu, directorul medical la Institutul „Matei Balș”, a vorbit despre noua tulpină a coronavirusului ce a fost descoperită pentru prima dată în Africa de Sud. Doctorul a spus pentru Antena 3 că „virusul nu are granițe”, iar marea problemă e reprezentantă de transmiterea noii variante COVID-19 într-un ritm accelerat.

„Marea problemă pe care o avem acum este să nu se ajungă la o transmitere comunitară, ceea ce se face acum şi aceste măsuri care deja se iau, nu doar în România. Sunt categoric cele mai corecte, să împiedicăm transmiterea comunitară”, a precizat medicul, relatează Antena 3.

Noua tulpină sud-africană a fost identificată în 11 țări europene

Adrian Marinescu a mai spus că persoanele infectate cu noua tulpină au făcut forme ușoare, iar imunitatea pe care populația a obținut-o prin vaccinare va fi de mare ajutor pentru varianta Omicron. Mai mult, el a mai adăugat că tratamentul pentru noua tulpină nu diferă, iar cele mai expuse sunt persoanele vulnerabile, ce pot face o formă severă a bolii. Totodată, medicul e optimist și crede că în următoarele luni infecția cu COVID-19 se va transforma „într-un guturai” datorită vaccinurilor ce vor fi adaptate pentru noua tulpină.

Întrebat ce simptome are tulpina Omicron, medicul a susținut că pentru moment, persoanele infectate prezintă forme ușoare. „Cele mai multe dintre forme au fost uşoare: durere de cap, stare generală modificată. Practic, un aspect pseudo-gripal. Sigur, rămâne de văzut în viitorul apropiat, când ea se va extinde, să sperăm că nu se va întâmpla într-o mare măsură”, a spus doctorul Adrian Marinescu.

Reamintim că trei persoane repatriate din Africa de Sud au fost depistate ca fiind pozitive cu virusul Sars-CoV-2. Testele au fost efectuate pe aeroportul din București și Baia Mare, la momentul aterizării. Persoanele au fost plasate în carantină pentru 14 zile.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), varianta Omicron a fost semnalată pentru prima dată pe 24 noiembrie 2021 în Africa de Sud. De asemenea, primul caz confirmat în laborator a fost identificat plecând de la un eşantion prelevat pe 9 noiembrie.

Rafila: „Sunt 70 de cazuri de infectare cu Omicron în 11 țări europene”

Articolul precedentSUA, cel mai mare producător de deșeuri din plastic la nivel mondial
Articolul următorAUR condamnă documentul Comisiei Europene care recomandă evitarea referirii la Crăciun
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.