Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, a precizat , la un eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România, că nici țara noastră nu va fi ocolită de noua variantă a coronavirusului. Mai mult, medicul a menționat că până acum s-au înregistrat 70 de noi cazuri în 11 țări europene. „Nu peste mult timp, și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare la nivel global astfel încât să credem că țara noastră va fi ocolită de noua tulpină”, a spus Alexandru Rafila, relatează Digi24.

Ministrul Sănătății a mai adăugat că românii trebuie să înțeleagă cât de importantă e vaccinarea pentru apărarea împotriva noii tulpini sud-africane. De asemenea, el a mai susținut că e nevoie de o dezvoltare a serviciilor care oferă posibilitatea oamenilor să primească tratament în afara spitalelor.

Rafila, despre certificatul verde: „O să încercăm să găsim o soluție”

Fiind prezent la evenimentul organizat de Colegiul Medicilor din România, Alexandru Rafila a precizat că obligativitatea certifcatului verde la locul de muncă va fi o „decizie nu numai medicală, ci și politică.”

„Dumneavoastră ați văzut că ne-am confruntat un an și jumătate cu multe decizii politice care nu erau legate de recomandările medicale. O să încercăm să găsim o soluție. Punctul meu de vedere este că această soluție trebuie să includă toate cele trei alternative descrise în legislația UE, apropo de certificatul verde”, a spus Alexandru Rafila, relatează sursa citată.

Ministrul Sănătății a mai spus că certificatul verde se referă la libera circulație între statele membre, iar cel de la locul de muncă ar trebui să poartă denumirea de certificat COVID. El a comentat o declarație a președintei CE, Ursula von der Leyen, care a spus că Uniunea Europeană ia în calcul introducerea obligativității certificatului verde ca reacție la răspândirea noii tulpini Omicron.„Sunt tot felul de discuții. Eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru – trebuie să vedem, în contextul emergenței acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării”, a spus el.

În încheiera discursului său, Alexandru Rafila a amintit că vaccinarea reprezintă singura variantă de protecție împotriva COVID-19. Mai mult, ministrul Sănătății a precizat pentru toată lumea că „doresc să aibă sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei cu boli cronice din familie.”

Rafila exclude lockdown-ul de sărbători

Articolul precedentDeputat UDMR: „Nu putem fi obligați să sărbătorim 1 decembrie”
Articolul următorTerapie ABA, vizite la dentist, sprijin financiar. De ce au nevoie părinții copiilor cu autism
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.