Sursa: Facebook

Kulcsar-Terza Jozsef, deputat ales pe listele UDMR, a avut un mesaj cel puțin surprinzător de Ziua Națională a României, țară în care până la urmă trăiește.

Acesta a ținut să atragă atenția că cei din comunitatea maghiară, a căror interese le reprezintă în Parlament, nu au motive să sărbătorească 1 Decembrie, din contră.

Pe lângă rândurile anti-Ziua Națională, deputatul în vârstă de 49 de ani, ales pentru prima dată în 2016, a însoțit textul și de o fotografie sugestivă: pe un fond întunecat apare cifra 1, totalmente neagră.

Kulcsar-Terza Jozsef și explică de ce se consideră nedreptățit în țara în care trăiește și a cărei legi îi permit încasarea unui salariu de deputat: comunitatea maghiară, în opinia acestuia, este permanent nedreptățită, a fost „furată” și i se încalcă drepturile. Pe scurt, din punctul de vedere al deputatului UDMR, comunitatea maghiară nu poate fi obligată să sărbătorească o zi a cărei semnificație nu o recunoaște.

(…) trebuie să declarăm din nou că această zi nu ne va da niciun motiv de sărbătoare, (…) până când drepturile asociate cu „libertatea națională completă” sunt îndeplinite pe baza cererilor noastre. (…)

Respectăm sărbătorile altora, dar așteptăm ca România, care se definește stat de drept, să-și pună în aplicare promisiunile făcute acum mai bine de o sută de ani și să asigure drepturile minorității naționale maghiare care trăiește pe teritoriul său.

Atâta timp cât maghiarii din Transilvania nu sunt liberi să-și folosească limba maternă și propriile simboluri în toate domeniile vieții, atâta timp cât există încă deficiențe serioase în utilizarea limbii materne în educație, administrație și justiție, și este împiedicată returnarea bunurilor furate de puterea statului comunist, nu putem fi obligați să sărbătorim 1 decembrie.

Ca cetățeni de naționalitate maghiară care respectă legile țării avem o cerere legitimă, ca România să recunoască minoritățile naționale care trăiesc pe teritoriul ca factor constitutiv și să garanteze în constituția sa libertatea națională deplină la care au dreptul, așa cum s-a promis în Declarația Gyulafehérvár în 1918”, scrie deputatul UDMR pe Facebook.

Referirea lui Kulcsar-Terza Jozsef, este la Rezoluția Adunării Naționale de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918, când a fost decretată „unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. Documentul a fost citit în plenul adunării de Vasile Goldiș, iar Iuliu Maniu a ținut un discurs prin care a motivat această rezoluție.

Articolul precedentPreședintele României îndeamnă la solidaritate și unitate pentru stoparea crizei sanitare
Articolul următorRafila: „Sunt 70 de cazuri de infectare cu Omicron în 11 țări europene”