Suspiciune înaltă de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului în cazul a 2 dintre cei 3 români repatriați din Africa de Sud, testați pozitiv cu SARS-CoV2, anunță Ministerul Sănătății.
„Procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului SARS-Cov-2”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis că cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate, acestea fiind asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare. Cele două cazuri cu „suspiciune înaltă” sunt din Brașov și Vaslui, iar al treilea, este component al echipei de rugby CSM Baia Mare.
„Este vorba despre debutul procedurii de secvențiere, care a arătat mai mute mutații. Probabilitatea este mare, pentru că este o tulpină cu multe mutații”, a declarat, joi, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Centrul European de Prevenire şi Controlul Bolilor (ECDC) avertizează în privința noii tulpini
ECDC avertizează că numărul infectărilor cu noua tulpină, extrem de contagioasă, este în creștere în lume, la nivel global sunt 352 de cazuri în 27 de țări. În acest context se preconizează că varianta Omicron ar putea deveni varianta dominantă în UE în următoarele luni, mai ales că în vestul Europei valul 5 se face deja simțit.
„Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că „Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare”, arată ECDC într-un comunicat, citat de Digi 24. Până acum au fost confirmate circa 70 de cazuri în 13 țări membre UE.