Testare Covid (foto BIZ Brașov)

Un jucător al echipei de rugby Știința Baia Mare, sosit în România din Africa de Sud, a fost confirmat cu COVID-19. Ulterior, după testele PCR, alte două persoane au fost confirmate cu virusul.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătății, sportivii repatriați au fost testați cum au ajuns în țară. Sportivul care a fost depistat pozitiv a fost plasat în izolare. Totodată, i s-a recoltat o probă care va fi trimisă pentru secvențiere la Institutul National de Cercetare Medico- Militară „Cantacuzino” București.

Primele suspiciuni de Omicron la noi în țară

Cei trei români infectați cu COVID-19 au făcut testele la aeroportul din București și Baia Mare. Conform Grupului de Comunicare Strategică, niciuna dintre cele trei persoane infectate nu are simptome, ei fiind puși sub observație medicală.

„Probele au fost trimise la laboratoare de specialitate pentru secventiere și vă vom comunica rezultatele, în privința tulpinilor rezultate”, mai precizează Digi24. Celelalte două persoane se află în carantină, în Vaslui și Brașov.

70 de persoane s-au întors din Africa de Sud cu o aeronavă TAROM, printre care delegația sportivă a CSM Baia Mare și 18 cetățeni străini. În acest moment, toate persoanele care au venit din Africa de Sud se află în carantină.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat la un eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România că la nivel european există 70 de noi cazuri de infectare cu Omicron în 11 țări. Totodată, medicul a precizat că și țara noastră va înregistra primele cazuri de infectare cu noua tulpină. „Mobilitatea este prea mare la nivel global astfel încât să credem că țara noastră va fi ocolită de noua tulpină”, a spus Alexandru Rafila, relatează sursa citată.

Mai mult, Rafila a vorbit despre cât de importantă e vaccinarea pentru a avea o oarecare protecție în fața noii tulpini sud-africane.

Cunoscutul epidemiologul Octavian Jurma a precizat că noua tulpină este foarte infecțioasă. Acesta a mai susțiut că tulpina sud-africană a acumulat mutații de la variantele de coronavirus Alpha, Beta, Gama și de la Delta.

 „Mai apar și niște mutații care au fost studiate doar în laborator, adică mutații teoretice care ar putea ocoli aproape complet vaccinul. Acesta e motivul major de îngrijorare, încă este unul teoretic, de laborator”, a mai spus Jurma în urmă cu câteva zile.

Jurma: „Omicron a înlocuit Delta mult mai repede decât Delta a înlocuit Alpha”

Articolul precedentSectorul 5 s-a „îmbrăcat” în haine de sărbătoare
Articolul următorPonta abia așteaptă să pășim în 2022: „Îmi doresc să nu mai repetăm tragediile din 2021”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.