Dominic Fritz, primarul Timișoarei, sursa foto: Mediafax

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a precizat că municipalitatea are nevoie de 30 de milioane de lei pentru luna noiembrie, bani ce vor fi virați în conturile societății de termoficare Colterm. De asemenea, edilul i-a mulțumit șefului Consiliului Județean pentru sprijinul de 1,2 milioane de lei.

Alin Nica, președinte CJ Timiș, a precizat că banii provin din fondul de rezervă și au fost alocați „din spirit de solidaritate”.  Dominic Fritz a anunțat că cei 30 de milioane de lei vor fi folosiți pentru plata „combustibilului” pe următoarele treizeci de zile pentru alimentarea cu apă caldă și căldură.

Tăieri din bugetul local pentru plata datoriilor de la Colterm

Mai mult, edilul a mai spus că e nevoie de tăieri din bugetul local pentru suplimentarea sumelor de bani pentru Colterm. Cu toate acestea, Fritz susține că e nevoie și de ajutor de la Guvern, pentru ca Timișoara să nu rămână, pe iarnă, fără căldură. Luni, 1 octombrie, Fritz și 20 de primari din municipii au discutat cu premierul demis Florin Cîțu pentru găsirea unei soluții. Conform edilului, Guvernul s-a angajat să sprijine financiar, pe termen scurt.

„Milioane de oameni din această țară, racordați la sisteme centralizate de încălzire, se uită în aceste momente spre Guvern pentru sprijin și pentru ca această criză energetică să nu se transforme într-una umanitară”, a preiczat primarul Timișoarei.

Primăria Timișoara a cerut peste 350 de milioane de lei de la Guvernul României pentru a plăti datoriile istorice a societății de termoficare Colterm. De asemenea, el a semnat o scrisoare, alături de alți primari, prin care cere bani pentru acoperirea cheltuielilor legate de sistemul centralizat de termoficare.

Mai mult, în scrisoarea transmisă Ministerului Finanțelor, se cere formarea unui cadru legal pentru ca primăriile ce au sistem centralizat de furnizare a energiei termice să se poată împrumuta din Trezoreria Statului.

Reamintim că Colterm are datorii de 76 de milioane de lei la E.ON Gaz. Săptămâna trecută a decis oprirea gazului pentru Colterm, iar aproximativ 56 de mii de locuințe au rămas fără apă caldă și căldură. Primarul Fritz a reușit să semneze un contract cu alt furnizor care să dea drumul la căldură, în Timișoara, pentru câteva zile.

Demisia lui Fritz, cerută de un membru PMP din București: „Plecați acasă!”

Articolul precedentAlexandru Rafila, despre numirea sa în funcția de premier al Sănătății: „Ar fi o fugă de responsabilitate”
Articolul următorIncendiul de pădure din Oituz nu a fost stins. 40 de pompieri militari se află la faţa locului
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.