Ludovic Orban face apel la Cîțu și PNL: „Să înțeleagă gravitatea momentului”

Nu au „scăpat” nici cei de la USR PLUS, cărora le reproșează că pun presiune asupra Guvernului, dar și că iau în calcul „alipirea” de social democrați

Liderul PNL, Ludovic Orban a făcut primele declarații publice cu privire la criza politică în care se află România după demiterea ministrului Justiției Stelian Ion, dar mai ales după anunțul făcut de USR PLUS, potrivit căruia va semna moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu. De altfel, Orban susține că scopul coaliției a fost acela de a scăpa „România din ghearle PSD”, dar și pentru câțiva „ani de pace politică, de muncă în folosul oamenilor”, printr-o guvernare comperentă, performantă, care să ducă la creșterea calității vieții.

„Suntem azi într-o situație politică din care nu are nimeni de câștigat: nici Cîțu, nici USR-PLUS și nicio altă formațiune politică. Ca președinte al PNL sunt un garant al unității PNL, dar în același timp am obligația de a garanta funcționarea coaliției. Nu putem guvernara fără ca fiecare din formațiunile politice care au semnat acordul de coaliție să susțină programul de guvernare. Orice plecare poate duce la pierderea majorității parlamentare și la aducerea Guvernului și a României la cheremul PSD”, a declarat Ludovic Orban.

Orban: „Nu putem din motive conjuncturale să aruncăm în aer coaliția”

Președintele PNL, Orban a precizat că lupta liberalilor, din ultimii 31 de ani, a fost împotriva formațiunilor care provin din PCR, motiv pentru care acum face apel, atât la premierul Cîțu și PNL, cât mai ales la USR PLUS, pentru ca toată lumea să înțeleagă gravitatea situației în care se află România la acest moment.

„Fac un apel apăsat, către Cîțu și PNL: să înțeleagă gravitatea momentului. Guvernarea presupune maturitate, echilibru, dialog, respect față de partenerii de guvernare, dar în primul rând responsabilitate față de cetățean. Nu putem din motive conjuncturale să aruncăm în aer coaliția. Fac apel către USR-PLUS: nu e o soluție să pună presune asupra Guvernului și să spună chiar că s-ar alia cu PSD. Nu pot să cred că vreo formațiune din coaliție că s-ar putea bizui pe PSD. Tocmai din acest motiv ne-am unit”, a mai spus Ludovic Orban.

Nu acceptă ca liberalii să voteze moțiunea

Totodată, Orban a ținut să sublinieze, din nou, faptul că nu va accepta ca parlamentarii PNL să voteze vreo moțiune de cenzură împotriva unui guvern PNL.

„Cât sunt preşedintele PNL, nu voi accepta ca un parlamentar PNL să voteze o moţiune de cenzură împotriva Guvernului PNL (…) Nu sunt de acord nici cu poziţia exprimată la cald de USR PLUS. Nu pot să cred că USR PLUS s-ar putea asocia cu PSD într-un demers politic. Soluţia este de a se negocia. La baza oricărei discuţii trebuie să fie buna credinţă şi responsabilitatea faţă de România”, a mai afirmat liderul PNL, care a precizat că trebuie să aibă o discuţie cu Florin Cîţu. Potrivit lui Orbam, premierul l-a anunțat, „la alibi”, cu privire la demiterea lui Stelian Ion, printr-un SMS, trimis cu numai 2 minute înainte de a face publică decizia sa. Mai mult, Orban a fost deranjat de convocarea Biroului Național Permanent al PNL, ce s-a făcut, în această dimineață, la ora 10.00 pentru ora 11.00, motiv pentru care a decis să nu participe la această șednță a partidului. „Fără să fiu informat, colegii ai mei au convocat BPN, a doua oară, ignorând preşedintele partidului. Am decis să nu particip la această şedinţă de care nu am fost informat, nu am putut verifica dacă se întrunesc condiţiile statutare”, a mai spus Ludovic Orban.

Întrebat dacă îl va susține în continuare, politic, pe premierul Cîțu, liderul liberalilor a refuzat să dea un răspuns concret.

USR PLUS „tranșează” coaliția după demiterea lui Stelian Ion

Articolul precedentÎn plin scandal cu remanierea ministrului Justiției, a fost publicată lista cu procurorii care vor să fie șefi la DIICOT și DNA
Articolul următorOficial. Klaus Iohannis a semnat revocarea lui Stelian Ion