USR PLUS „tranșează” coaliția după demiterea lui Stelian Ion

Va semna moțiunea de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu

USR PLUS este decis să rămână la guvernare, dar în condițiile sale, motiv pentru care, miercuri seară, conducerea alianței a anunțat că va retrage sprijinul politic al premierului Florin Cîțu, pe care îl acuză că a aruncat țara în criză. Reamintim că Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion, acesta fiind al doilea ministru al USR PLUS, după Vlad Voiculescu (Sănătate), care a fost dat afară de către Cîțu.

Motivul pentru care Stelian Ion a rămăs fără minister este legat de neavizarea Programului de Investiții Anghel Saligny (ce are fonduri de dezvoltare de 50 de miliarde de lei), mai mult, acest program fusese introdus, miercuri, pe ordinea de zi a ședinței de guvern, în ciuda discuțiilor prealabile pe care cei de la USR PLUS le-au avut în cadrul coaliției de guvernare pe această temă.

„USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare. Cerem Coaliţiei să ia act de lipsa unei majorităţi care să susţină Cabinetul Cîţu şi solicităm declanşarea de urgenţă a negocierilor în Coaliţie pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situaţia în care discuţiile din Coaliţie vor eşua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu”, se arată într-un comunicat al USR PLUS.

Florin Cîțu și-a justificat demiterea lui Stelian Ion prin faptul că nu acceptă în Guvernul României „miniștri care să se opună modernizării”, dar nici nu permite ca poporul român să fie șantajat. „Decizia din această seară a fost una necesară”, a mai spus Cîțu.   

De partea cealaltă, într-o postare făcută „la cald” pe Facebook, fostul ministrul al Justiției, Stelian Ion consideră că prin demiterea sa premierul, care „nu are respect pentru lege”, și-a semnat propria plecare din guvern, aceasta fiind doar o chestiune de timp. Mai mult, că adevărata miză nu a fost PNDL 3, ci procedura de numire a procurorilor. „Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului. Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion, pe pagina sa de socializare.

De altfel, la vremea negocierilor de după alegerile parlamentare din decembrie 2020, USR PLUS au fost cei care au înclinat balanța în favoarea desemnării ca premier a lui Florin Cîțu, pe „lista scurtă” fiind și Ludovic Orban.

Năsui îl pune la punct pe Cîțu: „În loc să aruncăm încă 50 de miliarde de lei pe un nou PNDL, mai bine creștem salariile românilor cu 900 de lei”

Articolul precedentNăsui îl pune la punct pe Cîțu: „În loc să aruncăm încă 50 de miliarde de lei pe un nou PNDL, mai bine creștem salariile românilor cu 900 de lei”
Articolul următorVictor Ponta are soluția pentru ieșirea din criza politică: alegeri anticipate sau formarea de către PSD a unui nou guvern