Foto: Stelian Muscalu
Foto: Stelian Muscalu

Agent Green a publicat un raport în care arată cum pădurile din România, aflate în proprietatea companiei IKEA, întră într-un declin biologic.

Raportul are ca scop evidențierea problemelor sistemice de management forestier în ceea ce priveşte mai multe păduri din România care sunt deţinute de compania suedeză.

”Ipocrizie. Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA”

Raportul este intitulat ”Ipocrizie. Distrugerea cinică a pădurilor seculare din România de către IKEA”. Investigatorii Agent Green au documentat, pe parcursul ultimilor 2 ani, mai multe încălcări ale legilor în domeniul forestier şi al protecţiei mediului. Aceste încălcări au un impact negativ asupra habitatelor locale.

În investigaţiile anterioare am arătat cum lemnul tăiat din păduri virgine ale Statului român din munţii Ţarcu ajung în mobila IKEA din întreaga lume, după ce erau tăiate de o firmă locală, transformate în plăci la fabrica din Kronospan din Sebeş şi asamblate în mobilă în fabrica Ecolor din Cluj. Astăzi arătăm că nici măcar în propriile păduri IKEA nu are mai multă grijă. Este la fel de ipocrită, discrepanţa între promisiuni şi realitate fiind de-a dreptul cinică, iar afacerea companiei – una opacă”, acuză Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Compania suedeză este cel mai mare proprietar privat de păduri, deținând aproximativ 50.000 de hectare de pădure în România

În baza dovezilor colectate, Agent Green poate să concluzioneze că IKEA se angajează în practici forestiere care presupun exigenţe minime de la angajaţii şi subcontractanţii societăţii care îşi desfăşoară activitatea pe terenurile societăţii, aducând, astfel, prejudicii mediului, comunităţilor şi ariilor naturale protejate, precizează Radio Eco Natura.

În momentul de față, IKEA deţine aproximativ 50.000 de hectare de pădure în România. Astfel, compania suedeză este cel mai mare proprietar privat de păduri. Cu toate acestea, afacerea înseamnă și o responsabilitate socială mare, ce nu poate fi ignorată.

În plină urgenţă climatică, IKEA rade pădurile seculare

Practic, în plină urgenţă climatică, IKEA rade cu prioritate pădurile seculare, adică cele mai reziliente în faţa provocărilor cauzate de vreme. Sunt cele bogate în biodiversitate, care produc cel mai mult oxigen, protejează apa, solul şi stochează cel mai mult carbon. Este criminal ce face IKEA”, a adăugat Păun.

O parte dintre aceste acte de distrugere sunt comise în interiorul sau în apropierea unor situri Natura 2000, desemnate de UE.

Un exemplu este pădurea Valea Neagră care a fost rasă în imediata vecinătate a satului Târâtu, judeţul Vrancea şi a ariei protejate Natura 2000. Mai mult, este o zonă unde alunecările de teren fac ravagii. Cu toate acestea, exploatările IKEA continuă, existând riscul ca întreaga comunitate să rămână complet izolată.

Protest pentru salvarea pădurilor, organizat cu ocazia inaugurării unui nou magazin IKEA

În august, Agent Green preciza că, în Viena, a fost organizat un protest pentru masacrul din pădurile României. Organizația a colaborat cu Extinction Rebellion Austria, Fridays for Future Vienna și Lieferkettengesetz. De asemenea, protestul a coincis cu inaugurarea unui nou magazin IKEA, la Viena.

Protestatarii au atras atenția cu privire la ipocrizia IKEA în privința contrastului dintre promisiuni și realitatea din lanțul de producție.

În data de 26 august, reprezentanții au publicat și raportul privind masacrul din pădurile cumpărate de IKEA în România. 

Sursa foto

Articolul precedentScopul scuză mijloacele: USR PLUS ar avea de gând să le dea o mână de ajutor celor de la AUR
Articolul următorSe anunță scandal în ședința de mâine a coaliției de guvernare
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time