Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan a declarat, înaintea ședinței Consiliului General, că pe ordinea de zi se află și cele patru proiecte ce vizează achiziția de autobuze electrice. Totodată, edilul a menționat faptul că această achiziție este o „promisiune neonorată a fostei administrații”, deoarece există un HC aprobat încă din 2018.
„Avem patru proiecte care vizează achiziţia de autobuze electrice. Într-o şedinţă precedentă am aprobat studiul de oportunitate pentru majorarea preţului. După cum ştiţi, achiziţionarea de autobuze electrice din fonduri europene a fost o promisiune neonorată a fostei administraţii, încă din 2018 a existat o hotărâre de consiliu, au urmat două licitaţii eşuate pentru că preţurile nu erau preţurile corecte de piaţă. Ce facem azi, ce am făcut în şedinţa precedentă a fost să actualizăm aceste preţuri”, a afirmat Nicuşor Dan, înaintea ședinței de Consiliu General. Acesta a precizat că este vorba de achiziţia a 100 de autobuze electrice.
Desființarea a două companii municipale, pe ordinea de zi
Tot în ședința de astăzi, pe ordinea de zi se află și un proiect de hotărâre care vizează desfiinţarea Companiei Municipale Cimitire Bucureşti şi a Companiei Municipale Tehnologia Informaţiei, precum şi unul vizând declanşarea procedurii de insolvenţă a Companiei Municipale Pază şi Securitate.
„Municipiul Bucureşti, prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în calitate de acţionar majoritar al societăţii Compania Municipală Cimitire Bucureşti S A., aprobă dizolvarea şi lichidarea societăţii Compania Municipală Cimitire Bucureşti S.A. în temeiul art. 227 alin. (1) lit. d din Legea nr. 31/1990 privind societăţile, republicata, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de luni a CGMB. După ce va fi aprobată dizolvarea societăţii în Adunarea Generală a Acţionarilor, Consiliul de Administraţie urmează să selecteze lichidatorii.
În luna martie, Ana Ciceală, consilier general USR PLUS, a depus un proiect de hotărâre care are ca scop începerea procedurilor de dizolvare și lichidare a 16 dintre companiile municipale înființate de fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea.
Ana Ciceală a precizat că cele mai multe din companiile municipale constituie în prezent o primărie paralelă și trebuie „desființate cât mai repede”, ele fiind considerate o „gaură neagră” pentru bugetul municipalității. „În fiecare lună se plătesc salariile unor şefi care nu fac nimic, chirii pentru sedii inutile, cheltuieli care nu au nicio legătură cu interesul public. În afară de faptul că sunt inutile și toacă bani degeaba, aceste companii nu au mai nimic în comun”, a anunțat la acel moment consilierul USR PLUS.