Diaconescu: „O astfel de agresiune nu poate rămâne nesancționată la nivel internațional”

În opinia sa, MAE a reacționat normal în cazul atacului din Golful Oman, în urma căruia comandantul petrolierului, cetățean român, a decedat

Cristian Diaconescu, fost ministrul de Externe, a apreciat reacția normală pe care care a avut-o MAE în cazul atacului din Golful Oman, soldat cu decesul a doi marinari, un român și un britanic. Potrivit acestuia, o astfel de agresiune nu poate rămâne nesancționată.

De altfel, Marea Britanie, SUA și Israel au acuzat Iranul pentru acest atac „absolut inacceptabil”, mai mult, administrația americană a anunțat că pregătește un răspund „coordonat” în această privință.

După părerea mea, Ministerul Afacerilor Externe al României a reacționat cât se poate de normal într-o astfel de situație excepțională și atâta vreme cât un cetățean român a căzut victimă nevinovat într-o astfel de situație, este clar, statul român trebuie să aibă o atitudine cât se poate de categorică, nu numai condamnând, dar asociindu-se, după părerea mea, și celorlalte state care în acest moment urmăresc cu foarte mare atenție și comensurează tipul de reacție la ceea ce, există dovezi suficiente, ar fi generat atacul iranian. Mă refer la Statele Unite și la Marea Britanie, care în acest moment își comensurează capabilitățile pentru a da, cum se spune, un răspuns corespunzător gestului Iranului. Este o situație cât se poate de complicată pentru că o astfel de agresiune nu poate rămâne nesancționată la nivel internațional pentru că s-ar crea un precedent foarte periculos.

a declarat Cristian Diaconescu la B1TV

Marea Britanie și SUA, alături de Israel acuză Iranul de atacul din Golful Oman

MAE condamnă atacul produs săptămâna trecută

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmis că România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, „absolut inacceptabil”, comis asupra vasului „Mercer Street”, în urma căruia şi-a pierdut viaţa comandantul navei, cetăţean român.

„România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului Mercer Street, care s-a soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, care a căzut demn la datorie”, se arată în comunicatul MAE, transmis luni.

„Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București  a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop”, au mai spus reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe

MAE a confirmat decesul marinarului român de pe petrolierul atacat în largul Omanului.

Articolul precedentAna Birchall, despre ministrul Justiției: „Raportul de activitate al domnului Stelian Ion rămâne tot ZERO”
Articolul următorVicepremierul, dialog important cu Patriarhul Daniel