Sursa foto: Qmagazine
Sursa foto: Qmagazine

Turcia a ieşit, în mod oficial, din Convenţia de la Istanbul.

Convenția insistă pe prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, iar acțiunea statului turc a fost o decizie puternic criticată în ţară şi în străinătate.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan făcea anunțul încă din luna martie, iar decizia a devenit definitivă în cursul ieri, la miezul nopții, notează AFP.

Mai multe manifestaţii sunt prevăzute să aibă loc în Turcia, în semn de protest faţă de această retragere, transmite Agerpres.

Convenţia de la Istanbul, adoptată în 2011 şi semnată de 45 de state şi Uniunea Europeană, este primul tratat internaţional care stabileşte norme juridic constrângătoare pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor.

Convenția cuprinde clauze generale, precum înscrierea principiului egalității între femei și bărbați în constituțiile și legislațiile naționale și abrogarea tuturor legilor și practicilor discriminatorii, dar și măsuri concrete.

Documentul prevede, de asemenea, împreună cu măsuri de sensibilizare și de educare, obligația de a crea servicii de sprijin specializate pentru femeile victime ale violențelor și deschiderea unor refugii, dar și obligația de a înscrie interdicția de abuzuri în legile naționale.

Președintele Recep Tayyip Erdogan consideră că prevederile Convenției de la Istanbul distruge conceptul de familie

Deși numeroase studii au arătat că, pe timpul pandemiei, femeile și copiii au fost mult mai expuși violenței domestice, guvernul turc şi-a justificat decizia de retragere din convenție explicând că tratatul ”subminează valorile familiale” şi ”normalizează homosexualitatea”.

Deși homosexualitatea este legală în Turcia, grupările homofobe sunt din ce în ce mai extinse.

De asemenea, asociaţiile de apărare ale drepturilor femeilor consideră că viitorul este sumbru și violențele vor fi într-o continuă creștere, mai ales că încă ne aflăm în pandemie.

În 2020, 300 de femei au fost ucise în Turcia de partenerul lor sau de un fost partener, potrivit asociaţiei “Vom pune capăt feminicidelor”

Există numeroase proteste organizate atât de asociații, ONG-uri, cât și de femeile din statul turc. Continuă o luptă inegală, luptă îndreptată împotriva regimului autoritarist patriarhal.

Paradoxal, decizia Turicei de a ieși din Convenţia de la Istanbul înseamnă și pierderea influenţei şi susținerii unei părți însemnate din populație și electorat.

Tot în 2020, multiple organizații încurajau femeile să raporteze cu încredere autorităților competente situațiile de discriminare și de violență domestică cu care se confruntau atât ele cât și copii lor

În 2020, atât UNICEF, cât și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați lansau un apel public către toți membrii societății ca să rămână solidari în momentele de criză și să îi ajute pe cei mai vulnerabili (bătrâni, femei și copii).

În același timp, UNICEF își exprima angajamentul de a continua, atât prin acțiuni individuale, cât și prin acțiuni comune, măsurile de prevenire și combatere a discriminării și a violenței împotriva copiilor și femeilor, și de  asigurare a sprijinului și protecției necesare pentru victimele violenței domestice.

Mai mult, recomanda tuturor autorităților administrației publice locale să se implice proactiv  prin elaborarea unor strategii locale, care să fie orientate pe măsuri de eliminare a disparităților care afectează copiii și familiile lor și pe dezvoltarea de servicii comunitare  și servicii sociale de calitate, care să răspundă nevoilor copilului și familiei.

Se evidențiază necesitatea și importanța rolului familiei, care trebuie să fie un loc de înțelegere, armonie, dialog, susținere reciprocă, respectare a drepturilor individuale ale copiilor și femeilor și a alegerilor acestora, oferindu-le un mediu protector, care să le stimuleze dezvoltarea și atingerea unui potențial maxim personal”, precizau, la acel moment, reprezentanții organizației.

Sursa foto

VIACristina Antal
Articolul precedentFlorin Cîțu, despre traficul de persoane: „După eforturile Guvernului de anul precedent, alături de societatea civilă, România rămâne pe Tier 2 Watch List”
Articolul următorCiolacu nu înțelege de ce Guvernul Cîțu „tace mâlc”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time