Statuile reginei Victoria și reginei Elisabeta a II-a, dărâmate în Canada

Ziua Canadei, „un moment de reflecție”

Protestatarii au răsturnat statui ale reginei Victoria și ale reginei Elisabeta a II-a din orașul canadian Winnipeg, pe măsură ce furia crește din cauza descoperirii rămășițelor a sute de copii din morminte nemarcate din fostele școli indigene, relatează Reuters. Înainde de dărâmarea celor două statui, mulțimea a scandat „nici o mândrie în genocid.”

Acțiunea a avut loc joi, chiar de Ziua Canadei, ocazie cu care, în mod tradițional, au loc sărbători în toată țara.  Cu toate acestea, multe orașe au anulat evenimentele din acest an, ca urmare a scandalului cu privire la copiii populațiilor indigene, 215 cadavre descoperite lângă o școală din Columbia Britanică, respectiv cele 751 de morminte neînsemnate ce au fost găsite lângă o fostă școală din Saskatchewan, care erau conduse în principal de Biserica Catolică și finanțate de guvern.

Timp de 165 de ani și încă din 1996, școlile au separat cu forța copiii indigeni de familiile lor, supunându-i subnutriției și abuzurilor fizice și sexuale în ceea ce Comisia de Adevăr și Reconciliere a numit „genocid cultural” în 2015.

În Winnipeg, o mulțime a înveselit în timp ce statuia reginei Victoria a căzut în afara legislativului provincial Manitoba. Protestatarii, dintre care mulți purtau îmbrăcăminte portocalie, au dat cu piciorul și au dansat în jurul ei. Piedestalul și statuia au fost acoperite cu urme de vopsea roșie. O statuie din apropiere a reginei Elisabeta a II-a a fost, de asemenea, dărâmată. Aceasta este actualul șef de stat al Canadei, în timp ce regina Victoria a domnit în perioada 1837-1901, când Canada a făcut parte din Imperiul Britanic.

De asemenea, proteste în sprijinul copiilor indigeni au avut loc și la Toronto, centrul financiar al Canadei, în timp ce un marș #CancelCanadaDay din capitala Ottawa a atras mii în sprijinul victimelor și supraviețuitorilor sistemului de școli rezidențiale.

Premierul Trudeau, Ziua Canadei va fi „un moment de reflecție”.

În mesajul său de Ziua Canadei, Justin Trudeau a declarat că descoperirile rămășițelor copiilor din fostele școli „ne-au presat pe bună dreptate să reflectăm asupra eșecurilor istorice ale țării noastre”. El a spus că există încă nedreptăți pentru popoarele indigene și pentru multe altele din Canada.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat că guvernul a condamnat orice defăimare a statuilor reginei. „Gândurile noastre sunt în legătură cu comunitatea indigenă a Canadei în urma acestor descoperiri tragice și urmărim îndeaproape aceste probleme și continuăm să colaborăm cu Guvernul Canadei în probleme indigene”, a spus el.

De altfel, Justin Trudeau i-a solicitat Papei Francisc să vină chiar în Canada pentru a-și cere iertare în fața canadienilor indigeni.

„Am vorbit personal cu sanctitatea sa, Papa Francisc, și am accentuat nu doar cât de important este ca el să își ceară iertare, ci să își ceară iertare canadienilor indigeni chiar pe teritoriu canadian”, a spus Trudeau într-o conferință de presă la Ottawa.

Papa Francisc, apel de reconcilere după descoperirea șocantă din Canada

Articolul precedentOrban, atac subtil la adresa premierului Cîțu
Articolul următorRuptură între primarul liberal al Ploieștiului și consilierii PNL! PSD acuză: Aruncați orașul în haos!