În România, Ziua Eroilor este momentul în care țara comemorează bărbații și femeile care au murit în timp ce serveau în forțele armate.
Prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta zi să fie sărbătorită, în fiecare an, cu prilejul zilei Înălțării Domnului. Data a fost reconfirmată prin ”Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți” și promulgată prin decretul 3530 din 2 sept 1920.
MapN: ”Îngrijirea mormintelor este un gest prin care se onorează eroii României căzuţi pe aceste meleaguri și se încurajează păstrarea cu dragoste a memoriei acestora”
Ministerul Apărării Naționale a făcut mai multe anunțuri, însoțite de fotografii care au fost postate pe pagina de Facebook.
În cadrul acestora, reprezentanții MapN au precizat că Militarii Batalionului 812 Infanterie ”Bistrița” împreună cu elevii Colegiului Tehnic Infoel au dorit ca mormintele din Cimitirul Eroilor din Bistrița să fie curățate și îngrijite.
De asemenea, și militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, alături de elevii Școlii Gimnaziale Măguri-Răcătău au avut grijă de cimitirul eroilor din Al Doilea Război Mondial, din localitatea Muntele Rece. Acesta a fost pregătit, cum se cuvine, pentru comemorare.
Copiii au plantat flori și au aprins lumânări la mormintele eroilor, în semn de onoare și dragoste pentru cei ce au căzut pentru patrie
”Activitățile au făcut parte din ansamblul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, sărbătorită anual, începând cu 2001, de când sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și Sărbătoare Națională Bisericească. S-au plantat flori, au fost aprinse candele, iar la final elevii și militarii au păstrat un moment de reculegere. Cu recunoștință eternă vă vom purta mereu în inimile noastre!”, au scris membrii MApN, pe contul de Facebook.
În București, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au participat la ceremonia militară şi religioasă organizată, de Ziua Eroilor, la Mormântul Ostaşului Necunoscut.