Stelian Ion a declarat, sâmbătă, că PNRR are în vedere elemente și reforme concrete, „nu doar proiecte sau declarații de intenții”, precizând că nu s-a putut adopta legea privind protecția avertizorilor de integritate.
„Jalonul viza intrarea în vigoare a legii, nicidecum trimiterea proiectului de lege în parlament. Așa au fost stabilite multe alte jaloane”, a precizat fostul ministru al Justiției.
De asemenea, acesta l-a criticat pe Predoiu, afirmând că nu a fost în stare să se țină de respectarea termenelor din PNRR și a trimis legea în Parlament abia pe 25 martie, cu doar 6 zile înainte de expirarea termenului.
„Proiectul guvernului se află la Senat, în primă cameră, nefiind emis nici măcar raportul de către Comisia juridică”
Totodată, Stelian Ion a afirmat că proiectul de lege privind protecția avertizorilor de integritate era deja finalizat de pe vremea când el era în fruntea Ministerului Justiției. Acesta a precizat că „este de neînțeles” cum actualul ministru nu l-a trimis din timp Executivului.
„O putea face în a doua zi de mandat. Dacă voia o altă formă a legii putea să opereze rapid modificările. (…) Putea fi adoptată până la 31.03.2022 dacă Predoiu nu s-ar fi opus. Ar fi putut interveni cu unele propuneri de amendamente, dar orgoliul său a fost mai mare chiar decât miza obținerii banilor din PNRR”, a mai precizat Stelian Ion.
Fostul ministru al Justiției a amintit că din cauza lui Predoiu, România are „două mari bile negre pe justiție”: avizul Comisie de la Veneția care a precizat clar că SIIJ nu a fost desființat, ci s-a creat alt mecanism la fel de „nociv” și o prima ratare din PNRR. Mai mult, există șansele ca România să piardă fonduri europene din cauza „incapacității” lui Predoiu.
„În plus, nu doar că a ratat un jalon din PNRR, dar și pe fond proiectul propus de ministrul Predoiu are hibe majore și se îndepărtează de directiva europeană care trebuia transpusă, scăzând protecția avertizorilor de integritate”, a punctat Stelian Ion.
În încheierea mesajului său, fostul ministru al Justiției a declarat că proiectul lui Predoiu a scăzut sancțiunile ce ar putea fi aplicate instituțiilor care comit abuzuri și nu detaliază cum se aplică prezumția de bună-credință în favoarea avertizorilor.
„Proiectul lui Predoiu elimină unele măsuri de protecție a avertizorilor în fața comisiilor de disciplină. Măsurile de protecție nu se mai aplică, potrivit proiectului lui Predoiu, și organizațiilor mass-media, profesionale, sindicale, patronale”, a conchis Stelian Ion.
Stelian Ion (USR), despre desființarea SIIJ: „Un atac la lupta împotriva corupţiei”