Președintele PNL, Ludovic Orban a declarat că nu este de acord ca aceia care aleg să rămână în activitate și după 65 de ani să fie scutiți de plata impozitelor și contribuțiilor, chiar dacă sunt deja pensionați. Potrivit fostului premier, este necesară o „recalibrare” a sistemului fiscal, astfel încât să fie asigurată o egalitate între cetățeni, din punct de vedere fiscal.
„Atât timp cât înregistrezi venituri din diferite activitități ca persoană activă, părerea mea este că trebuie plătite impozitele și contribuțiile, indiferent de vârstă, cu atât mai mult cu cât proiectul de lege care e supus dezbaterii și în procedură de adoptare de către Guvern presupune posibilitatea de a munci peste vârsta de pensionare, până la 70 de ani. Prevede ca un drept și, atâta timp cât persoana este cea care solicită să-și continue activitatea, este o decizie a sa și este mai degrabă un drept. Nu văd de ce ar trebui să nu mai plătească contribuțiile pentru pensie. Este foarte important ca sistemul fiscal să fie așezat pe niște principii foarte clare, trebuie reduse cât mai mult regimurile fiscale discriminatorii, trebuie asigurată practic o egalitate de tratament a cetățeanului din punct de vedere fiscal”, a declarat Ludovic Orban.
Datoria față de sistem
Motivarea liberalului Alexandru Kocis a fost că cei ajunși la pensionare și-au făcut „datoria față de acest sistem”, în anii în care au contribuit. „Aceşti oameni care au contribuit la acest buget 35 de ani şi au susţinut plata atâtor pensii şi-au făcut din plin datoria faţă de acest sistem, ei ȋnşişi fiind astăzi ȋn categoria pensionarilor”, a motivat deputatul Kocis.
Ori pensie, ori salariu
Pensionarii „timpurii” pot reveni în câmpul muncii, dar trebuie să opteze: ori pensie, ori salariu. Această situație este valabilă doar pentru acei pensionari din sistemul public. „Pentru persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau ai beneficiarilor pensiilor de serviciu, aceștia se pot înadra pe durată nedeterminată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani”, a precizat ministrul Muncii.
În acest moment, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Ministrul Muncii și excepțiile cumulării pensiei cu salariul de la stat