Ministrul Muncii și excepțiile cumulării pensiei cu salariul de la stat

Pensionarii pot solicita angajatorului să rămână „în câmpul muncii” până la 70 de ani

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat, joi, lansarea în dezbatere a proiectului de lege pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare.  Proiectul va interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public, dar vor exista și excepții, dat fiind faptul că există domenii (ca educația sau sănătatea), în care se rămâne în sistem și după atingerea vârstei de pensionare.

„Excepțiile legate de aplicarea acestei măsuri legislative. Evident că noi am plecat în acest demers cu dorința de a face o lege constituțională și atunci în mod evident trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituție.

De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condițiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educației Naționale, persoanele încadreate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curții Constituționale, membrii Academiei Române și de asemenea persoanele din cadrul autorităților administratiove autonome sau instituțiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mndat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală să fie constituțională”, a declarat Raluca Turcan.

Ministrul a precizat că pentru a rămâne în sistem și după atingerea vârstei de pensionare este suficientă o solicitare din partea persoanei care optează pentru asta.

Ministru către pensionarii din sistemul public: „ori pensie, ori salariu”

Pensionarii „timpurii” pot reveni în câmpul muncii, dar trebuie să opteze: ori pensie, ori salariu. Această situație este valabilă doar pentru acei pensionari din sistemul public.

„Pentru persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau ai beneficiarilor pensiilor de serviciu, aceștia se pot înadra pe durată nedeterminată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani”, a precizat ministrul.

În acest moment, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Turcan face ordine în sporurile bugetarilor

Articolul precedent„Războiul gunoaielor” din Sectorul 2, în instanță
Articolul următorPrimarul Sectorului 5, concedieri la vârful Salubrizare Fapte 5 S.A