Emil Boc, primarul Clujului, a precizat la un post de radio local necesitatea găsirii unui echilibru între măsurile luate de autorități pentru protejarea sănătății și continuarea activităților economice, astfel încât să nu se piardă locurile de muncă. Din punctul său de vedere, pandemia de Covid este cea mai mare provocare a secolului, iar urmările pot fi mai mult mai mari decât cele de la criza economică din 2008-2009, când Boc era premier.
„E cea mai mare provocare a secolului în care trăim. Dacă secolul trecut a avut provocările războiului și ale gripei spaniole, cam cele mai mari avute – două războaie modiale și o gripă spaniolă, cum a fost pandemia aceea din 1918-1920. Până acum, pandemia de Covid-19 este cea mai mare provocare a secolului în care trăim”, a spus Emil Boc, la Napoca Live.
„Din nefericire, nu-i departe”
Primarul consideră că omenirea este la limita, dintre criza sanitară și cea economică, cu mult peste ceea ce s-a întâmplat cu mai bine de un deceniu, când a fost criza economică, chiar dacă aceea a fost doar de natură financiară. „Acum avem bani, dar avem probleme cu sănătatea și întotdeauna partea de sănătate e mai gravă decât partea de bani, că prima dată trebuie să ai sănătate să trăiești, după aceea banii poți să-i faci. Bineînțeles că și banii sunt necesari și fără de ei nu poți să trăiești, pe de altă parte. De aceea e riscul acum mare să nu trecem dintr-o criză sanitară într-o criză financiară că atunci chiar am încurcat rău borcanele. Ceea ce, din nefericire, nu-i departe.
Activitățile culturale sunt închise. E cam jale pe piața vieții economice sau a forței de muncă. Este adevărat că suntem cam la limită și de aceea v-am tot spus de calea de mijloc aurită. Soluția este să găsești echilibrul, balanța dintre măsuri care să protejeze sănătatea publică și care să permită activitatea economică pentru a nu dispărea locurile de muncă”, a mai spus Emil Boc.
Kelemen Hunor: „Nu vom merge în direcţia unui lockdown total”