Turnul de televiziune din Kiev
Turnul de televiziune din Kiev. Sursa foto: rfi.ro

Bombardamentele ruseşti asupra Kievului au lovit Memorialul Holocaustului, a anunțat seful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Yermak.

Memorialul se află în apropierea Turnului de televiziune din Kiev, care a fost, de asemenea, avariat marți.

„Încercarea lui Putin de a distorsiona şi de a se folosi de Holocaust pentru a-şi justifica invazia ilegală într-o ţară democrată şi suverană este absolut respingătoare. E simbolic faptul că a început atacul asupra Kievului prin bombardarea memorialului de la Babin Iar, locul celui mai mare masacru comis de nazişti”, se precizează într-un comunicat transmis de Memorialul Holocaustului din Kiev.

Reprezentanţii Memorialului au precizat că oraşe cum ar fi Kiev, Harkov, Herson sau Mariupol au mai fost ținta bombardamentelor naziste în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

„Acum, ele ard sub loviturile armatei lui Putin, sub falsul şi scandalosul pretext al denazificării Ucrainei şi a poporului ucrainean”, se mai precizează în comunicatul transmis de Memorialul Holocaustului din Kiev.

Rabinul Şef al Ucrainei, Moshe Reuven, a criticat dur invazia Rusiei. Moshe Reuven a condamnat atacul în care trei rachete au căzut în apropierea memorialului Babin Iar, din Kiev.

„Aici se petrec crime de război”, a acuzat Moshe Reuven.

„Armata rusă, care s-a luptat împotriva fasciştilor în 1941, bombardează acum civilii din Kiev, Harkov, Odesa”, a mai spus rabinul şef al Ucrainei.

„Babin Iar e un loc simbolic, unde se odihnesc 200.000 de vârstnici, femei şi copii nevinovaţi”, a mai spus Moshe Reuven.

Apelul președintelui Volodimir Zelenski

Șeful oficiului președintelui Ucrainei, Andrii Yermak, a confirmat într-un tweet că o rachetă a lovit parcul din Kiev unde se află complexul memorial Babin (Babi) Yar.

Într-o declarație, președintele Volodimir Zelenski a spus: „Către lume, ce rost are să spui ‘niciodată nu se va repeta’ timp de 80 de ani, dacă lumea tace când cade o bombă pe același loc la Babin Yar?”.

Forțele ruse și-au intensificat asaltul asupra capitalei ucrainene marți, când un convoi de vehicule de asalt lung de peste 60 de kilometri a fost observat de sateliți, îndreptându-se spre Kiev.

Se bănuiește că ținta atacului aerian rusesc este turnul TV al orașului.

La baza turnului TV se află un mic parc unde sunt amplasate mai multe memoriale, inclusiv Monumentul romilor uciși de naziști.

Iohannis promite că va sprijini Ucraina să intre în UE. Pe Twitter

Articolul precedentMedicul militar Valeriu Gheorghiță nu mai coordonează campania de vaccinare anti-Covid
Articolul următorJoe Biden: Putin este un dictator care este acum mai izolat ca oricând de restul lumii