Credit foto: Declic
Credit foto: Declic

Un membru al Asociaţiei Declic a anunţat că, în cursul acestei săptămâni, a ajuns în apropierea orașului natal, situat lângă graniță.

Scopul a fost de a întâmpina o colegă activistă din Ucraina, care fugise din Kiev, împreună cu familia.

Am văzut la graniță familii sfâșiate de durere. Am văzut copii în brațele mamelor care purtau cu ele doar un mic bagaj și documente. La graniță, lucrurile au funcționat mizerabil la început, greoi, dar pentru vecinii noștri ucraineni nu mai conta decât că au ajuns cu bine în România. Mulți dintre ei au mers zeci de kilometri pe jos, ca să treacă granița. Li se citea frica pe chipuri”, se arată în comunicatul trimis de Declic.

Declic: “Împreună pentru Ucraina!

De asemenea, conform textului, amploarea efortului umanitar va fi uriașă. Vor fi impactaţi atât pentru refugiații care caută siguranță în România, Polonia sau Ungaria, cât și pentru oamenii rămași în Ucraina.

Oamenii au nevoie de hrană, de căldură, apă și locuri sigure unde să fie cazați, probabil chiar pentru luni de zile. De asemenea, ar putea avea nevoie de asistență juridică sau de îngrijire medicală.

Fond de ajutor rapid, pentru a facilita strângerea de bani pentru efortul umanitar

Mulți dintre noi deja facem fiecare ce putem. Participăm la acțiuni de solidaritate. Oferim sprijin individual pentru transport și cazare, contactăm politicienii – dar mulți dintre noi ne dorim să facem și mai mult. Cred că doar uniți putem face tot ce ne propunem”.

Declic se va asigura că donațiile strânse sunt direcționate către organizații de încredere, incoruptibile

Comunicatul mai precizează că banii vor fi direcționaţi banii din fondul de ajutor rapid către organizațiile mici din teren, care duc în Ucraina medicamente și provizii.

Reprezentanţii se vor consulta cu colegii activiști pentru a se asigura că fondurile ajung la organizațiile care îi ajută pe refugiații ucraineni cu locuri de ședere ori cu sprijin juridic sau alte lucruri esențiale.

Banii vor fi folosiți pentru medicamente, hrană și bunuri de primă necesitate. Donaţiile pot fi făcute aici

Cu toții ne simțim atât de neputincioși și ne uităm îngroziți la imaginile cu ce se întâmplă în Ucraina. Dar, dacă ne unim forțele, putem face cât mai mult cu putință pentru a ne asigura că ucrainenii nu vor fi flămânzi și nu vor sta în frig și în întuneric”, a concluzionat reprezentantul Declic.

Articolul precedentActori celebri, prieteni ai lui Vladimir Putin, îi cer acestuia oprirea războiului
Articolul următorVolodimir Zelenski: Moscova ţinteşte să ne şteargă istoria
Jurnalist full-time / Pesimist part-time