datele, PSD, Partidul Social Democrat
PSD Foto: Facebook

Social democrații par a nu avea cine știe ce dialog cu partenerii liberali ai coaliției de guvernare, către care au „îndreptat” astăzi un comunicat de presă.

Prin intermediul comunicatului, PSD lansează un soi de ultimatum către PNL, vizavi de taxa de solidaritate, despre care consideră că se fac declarații contradictorii. În acest context, PSD afirmă că are o poziție clară, dat fiind că taxa de solidaritate este o măsură asumată și dorită de social democrați.

Din ce explică social democrații în comunicatul de presă, „taxa de solidaritate susținută de PSD vizează în special companiile care și-au multiplicat veniturile prin creșterea speculativă a unor prețuri, în actualul context inflaționist. Contrar criticilor unor lideri PNL, taxa de solidaritate are ca efect descurajarea acestor comportamente speculative care au afectat în mod nejustificat puterea de cumpărare a cetățenilor români”.

Încă din luna mai a anului trecut, senatorul PNL Daniel Fenechiu confirma că se discută introducerea taxei pe solidaritate, însă arăta că liderul UDMR, Kelemen Hunor, „a aruncat pe piaţă această propunere”, cu precizarea că în coaliţie se discută ”despre o impozitare specială, pe o durată temporară, numită taxă de solidaritate, pe veniturile foarte mari, dar nu s-a luat o decizie”.

Și cum o decizie privind această impozitare nu s-a luat nici acum, PSD cere imperativ ca lucrurile să fie tranșate:

PSD solicită colegilor de la PNL să-și definească poziția față de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari și foarte mari. Nu este clar dacă susțin sau se opun acestei taxe.

Unii lideri marcanți ai PNL au cerut cu vehemență ca taxa de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice asupra unor mari companii din sectorul energetic din România. Alții, în schimb, critică taxa de solidaritate cu aceeași vehemență, pe motiv că ar afecta mediul de afaceri și ar crește prețurile la clienții finali. Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD.

De asemenea, cei din PNL trebuie să spună clar cetățenilor dacă acceptă comportamentul unor firme cu venituri foarte mari care își reduc obligațiile către stat, prin diminuarea artificială a profiturilor.

Taxa de solidaritate propusă de PSD impune acestor companii să plătească un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. În prezent, sunt multe companii românești care raportează profiturile reale și plătesc impozite a căror valoare depășește 3-4% din cifra lor de afaceri”.

Articolul precedentPercheziții la șase polițiști din Brașov, bănuiți de luare și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și fals intelectual
Articolul următorOrban, în scandalul Romarm: „Nu am avut absolut niciun fel de ştire despre vreo ilegalitate care se comite”