Sursa foto: BBC.com

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că Moscova a trimis la granița cu Ucraina medici și infirmieri pentru a oferi asistență trupelor armate de pe teren, potrivit Digi24.

De asemenea, Kirby a mai precizat că în ciuda pregătirilor rusești, acest lucru nu reprezintă o dovadă clară că o invazie ar fi iminentă.

Președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei conferințe de presă cu Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a spus că NATO încearcă deliberat să creeze un scenariu menit să atragă Rusia într-un război cu Occidentul, afirmând că Alianța Nord-Atlantică a ingnorat cerințele Moscovei cu privire la garanțiile de securitate.

SUA continuă negocierile cu Kremlinul

De asemenea, Putin a mai spus că lansatoarele de rachetă din Polonia și România reprezintă o amenințare directă pentru Rusia. Liderul de la Kremlin a mai precizat, la conferința de presă cu prim-ministrul Ungariei, că o aderare a Ucrainei la NATO ar putea duce la un conflict militar între Rusia și Alianță.

„Să ne imaginăm că Ucraina, ca ţară NATO, iniţiază o operaţiune militară (pentru controlul Crimeii). Ce facem? Luptăm cu NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu!”, a spus președintele rus Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

Reamintim că Ungaria a anunțat că nu va susține Ucraina în fața Rusiei, precizând că există o relație de „respect reciproc” cu Moscova. Cu toate acestea, Viktor Orban a spus că niciun lider european nu își dorește un război, Occidentul fiind dispus să negocieze în continuare cu Rusia.

În contextul mobilizării rusești, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care în următorii trei ani, efectivul armatei ucrainene va crește cu 100.000 de soldați. În prezent, armata are 250.000 de soldați. Totodată, șeful statului ucrainean a anunțat că în următoarea perioadă va încerca să organizeze un summit, în formatul Normandia, pentru soluționarea conflictului din estul țării. De asemenea, Statele Unite s-au oferit să consolideze capacitatea defensivă a trupelor ucrainene.

Noua „ruletă rusească” pe care Vladimir Putin o flutură în fața Occidentului reprezintă un joc periculos atât pentru stabilitatea din Est, cât și pentru Federația Rusă, țară ce încă tânjește după refacerea URSS.

Ucraina își va suplimenta armata din cauza activității militare a Rusiei

Articolul precedentMinisterul Dezvoltării, a doua tranșă de bani pentru încălzirea centralizată
Articolul următorCîţu: “În PNRR nu este vorba doar despre creșterea pensiilor”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.