La sfârșitul lunii ianuarie, un bărbat în vârstă de 52 de ani s-a electrocutat la locul de muncă, în Constanța. Pacientul suferea arsuri pe mai mult de 50% din suprafața corpului și a fost plimbat prin trei spitale în România. În cursul săptămânii trecute a ajuns în Belgia.

În urma controalelor efectuate de medicii belgieni, s-a descoperit că este infectat cu mai multe bacterii.

Analizele au continuat, iar medicul care îl tratează în momentul de față a declarat că bărbatul a ajuns acolo tratat necorespunzător și cu rănile necurățate, deși trecuse mai bine de o săptămână de la accident.

Medicul de origine română a mai adăugat că pacientul a ajuns în Belgia cu 4 bacterii și o ciupercă luate din spitalele din România.

Drumul spre Belgia: două transferuri ratate

În urma accidentului, constănțeanul a fost transportat la Iași cu elicopterul. A așteptat o săptămână până a fi transportat în Belgia, dar zborul inițial fost anulat din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În ziua următoare, după ce decolase spre Belgia, aeronava a suferit o defecțiune, piloții hotărând să revină în București.

Bărbatul a rămas o noapte la Spitalul Floreasca din Capitală, ajungând în Belgia în data de 29 ianuarie. Zborul a fost asigurat de o aeronavă militară.

Răni neîngrijite, netratate și nespălate

Medicul de origine română care îl tratează acuză colegii din România și spune că, în momentul de față, bărbatul a trecut prin trei operații. De asemenea, medicul Ciprian Isacu este optimist în ceea ce privește starea bărbatului, dar nu poate trece peste faptul că spitalele din România i-au trimis pacientul cu rănile neîngrijite, netratate și nespălate.

Sunt patru bacterii plus o ciupercă, dar astea sunt detalii. Am vorbit cu familia. E în viață, se luptă, l-am operat deja de trei ori. Mirosea și era cu niște comprese directe pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanța la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng și restul… El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul și l-am operat de trei ori”, a declarant Ciprian Isacu.

”Apa cu săpun n-a omorât niciodată pe nimeni!”

Medicul condamnă organizarea proastă, zborurile amânate, dar și dezinteresul medicilor din țară.

În perioada asta, trebuiau să-l desfacă tot și să-l curețe, să-l spele! Au produse, nu pot să spun că chiar nimic nu au! Apă cu săpun! Apa cu săpun n-a omorât niciodată pe nimeni! Când îmi spui că n-avem nimic, păi, atunci, Doamne iartă-mă, ce faceți acolo, la spital?!” – a declarat dr. Ciprian Isacu pentru Digi24.

Analiza medicului reprezintă o nouă palmă și un nou semnal de alarmă pentru Sistemul Medical din România: pacienții sunt tratați inuman, ignorați, iar unica șansă se pare că rămâne transportul spre orice altă țară.

Pacientul ars din Constanța a fost plimbat între spitale și rămâne o victimă a birocrației, a medicilor români și a organizării deficitare.

Articolul precedentUDMR își dă afară un deputat, care a mințit în privința studiilor. „Voi servi în continuare comunitatea maghiară”, promite Apjok Norbert
Articolul următorConstanța: Astăzi a avut loc ceremonialul de certificare NATO al Forţelor Aeriene Spaniole
Jurnalist full-time / Pesimist part-time