Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că primele luni ale acestui an vor fi dificile, căci pandemia nu a trecut, dar, doar cu „solidaritate, responsabilitate și empatie” putem depăși cu bine această perioadă.
Într-o postare făcută pe contul său de socializare, ministrul Rafila a transmis românilor sănătate, dar și un avertisment, însă nimic concret despre certificatul verde/Covid, care în opinia medicilor ar putea fi un ajutor în plus în lupta cu pandemia. Și asta în condițiile în care Ministerul Sănătății a anunțat oficial că în România a început transmiterea comunitară a variantei Omicron.
„Primele luni ale lui noului an se anunță dificile, pandemia nu a trecut, iar pentru a le depăși avem nevoie de solidaritate, responsabilitate și empatie unii față de ceilalți”, a scris Rafila, pe contul de Facebook.
De altfel, ministrul Sănătății a anunțat că pregătește o strategie care va permite nu doar trecerea prin pandemie., ci și refacerea sistemului medical. „Lucrez împreună cu colegii mei ca să depășim această perioadă cât mai repede și, ulterior, să trecem la reclădirea sistemului nostru medical. Accesul la servicii medicale de calitate ne va face viața mai bună!
Dorința mea cea mai puternică este să găsim calea pentru o viață fără constrângeri, pentru a putea călători și participa la evenimente culturale și sportive în siguranță. Ne străduim să menținem școlile deschise, acestea sunt fundamentul pentru a avea noi generații sănătoase și instruite”, a adăugat Rafila.
Totodată, acesta le-a mulțumit colegilor dn sistemul medical, pentru efortul făcut în acești doi ani de pandemie, mai mult, că vrea să conteze în continuare pe „profesionalismul, generozitatea și altruismul” acestora, căci „numai împreună putem reuși”, a concluzionat ministrul Sănătății.
Omicron, transmis comunitar în România
Potrivit MS, numărul de cazuri de infectare cu varianta Omicron a ajuns la 92, dintre care 49 au fost confirmate în 31 decembrie (cu numai 7 persoane care aveau istori cde călătorie în Marea Britanie și Nigeria), iar acest fapt sugerează începutul transmiterii comunitare, care, probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni.
„Nu e cazul să mai inventăm noi roata. Atâta vreme cât celelalte state ale Uniunii Europene au considerat că este corect și benefic să adopte acest certificat, eu din toată această atitudine ambiguă în privința certificatului verde înțeleg că în continuare democrația, totuși, este nu foarte bine înțeleasă în România și alături de acest lucru pot spune că primează alte interese decât sănătatea publică”, spune Silvia Nica, medic-șef UPU la Spitatul Universitar București, citată de Digi 24.
Șeful OMS: ”Pandemia va fi învinsă în 2022, dar există o condiție”