Sursă foto: adevarul.ro
Sursă foto: adevarul.ro

Documentul cu pricina a stârnit numeroase controverse.

Unele justificate, altele, ca de obicei, alarmiste și radicale.

Nu, nimeni nu a încercat să interzică termenul de Crăciun sau Crăciunul în sine. Nici să interzică ideea de creștinism în Europa. Acestea au fost ipoteze lansate dintr-un exces de zel de către apărătorii de serviciu ai creștinismului și naționalismului.

Documentul Comisiei Europene era unul care încerca să traseze niște linii pentru exprimarea oficialilor europeni. Nu erau reguli impuse. Nici pentru oficiali și, în niciun caz, pentru populație, în general.

Dar, într-adevăr, unul dintre exemple era legat de Crăciun. Cu mențiunea că era un exemplu, iar documentul, în sine, spunea să nu se folosească numele sărbătorilor specifice oricărei confesiuni.

Documentul creat de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, retras

Se spune că din argumente contradictorii se nasc cele mai bune idei. Cu alte cuvinte, nu considerăm adevărul nostru general și absolut valabil, doar pentru că e al nostru. Mai ascultăm și de alții. Asta s-a și întâmplat.

În urma numeroaselor critici, documentul a fost retras, pentru a fi analizat și regândit, astfel încât să nu lezeze pe nimeni. Să fie, cu adevărat, incluziv.

Inițiativa mea de a elabora orientări ca document intern pentru comunicarea de către personalul Comisiei în sarcinile lor a fost menită să atingă un obiectiv important: să ilustreze diversitatea culturii europene și să evidențieze natura incluzivă a Comisiei Europene în toate categoriile sociale. și convingerile cetățenilor europeni.

Cu toate acestea, versiunea ghidurilor publicate nu servește în mod adecvat acestui scop. Nu este un document matur și nu îndeplinește toate standardele de calitate ale comisiei. În mod clar, liniile directoare necesită mai multă muncă. Prin urmare, retrag orientările și voi lucra în continuare la acest document”, a spus Helena Dalli.

Din punctul meu de vedere, acest soi de gândire ilustrează maturitate. Politică, diplomatică, umană.

Cu alte cuvinte: am vrut să fac ceva bun, nu e bun pentru toată lumea, mai lucrez până voi atinge acel nivel. Un exemplu de urmat de toți politicienii, în primul rând, și de toți oamenii, mai apoi.

De ce nu era, musai, o idee pe cât de incluzivă pe cât se dorea?

Nu, nu pentru că ar fi atacat identitatea creștină a europenilor. Pentru că nu despre asta era vorba.

Dar să recomanzi să se foloseacă ”sezonul sărbătorilor”, mai degrabă decât ”Crăciunul”, poate da senzația că se încearcă amestecul religiilor. Eliminarea diferențelor dintre persoane. Diferențe de ordin ideologic, bineînțeles.

La fel aș fi gândit și dacă exemplu ar fi fost creat pe baza sărbătorii Hanuka sau a Ramadanului. Pentru că fiecare dintre ele este diferită, fiecare aparține unui anumit cult și nu putem să le băgăm în aceeași pungă, doar pentru că încercăm să nu discriminăm.

E o linie subțire între discriminare și diversitate. Obligația noastră, a tuturor, este să știm să facem diferența. Și, dintr-o dorință salutară de a nu discrimina, să nu trecem în extrema cealaltă. În care anulăm diversitatea, de dragul incluziunii.

Până la urmă, sloganul Uniunii Europe este ”Unitate în diversitate”. Suntem egali, dar diferiți. Nu trebuie să uităm să respectăm acest lucru.

Articolul precedentMaia Sandu, de Ziua Națională a României: “Mulțumim pentru prietenie”
Articolul următorJudecătorii au suspendat ordinul lui Tanczos Barna: este interzisă vânătoarea pentru 25 de specii de păsări
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.