Așa arată secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. foto-ISU Dobrogea

România este la al treilea incendiu izbucnit în spitale, soldat cu morți și la al 14-lea fără morți, în mai puțin de un an. Reacția după tragedie o știm deja: mesaje de condoleanțe, demiteri pripite și declarații politice. „Toți și nimeni” sunt de vină.

Ziarul de Investigații(zin.ro) a analizat cifrele pe care le-a solicitat de urgență de la Ministerul Sănătății și a ajuns la concluzia că autoritățile se încurcă în minciuni, inclusiv în adresele oficiale.

ISU Dobrogea a menționat că a făcut recomandări pentru remedierea deficiențelor de la instalația electrică. Este instituția care pune ștampila pentru avizele de securitate de incendiu.

Managera Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Stela Halichidiș:„ Dacă nu eram în regulă, de ce ne-au dat avize?”. O întrebare pertinentă, în ciuda unei atitudini sfidătoare pe care a avut-o imediat după incendiu. „ Mie îmi e rău, vreți să mor aici?”

Șapte, nouă? „Ne bucurăm că sunt numai șapte morți”. Se poate plânge și dacă un fir de păr al unui pacient arde în spital din vina statului

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență(DSU), Raed Arafat, a mai făcut o glumă macabră. Crede că a făcut comunicare specifică unei crize: „ne bucurăm că sunt doar șapte morți, nu nouă”. În cazul ăsta, orice pacient din România ar trebui să-i spună că e o dramă și dacă un fir de păr e ars în spital din vina statului”. Pe lista spitalelor fără autorizație de incendiu nu figurează Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Potrivit surselor noastre autorizate, sunt foarte multe spitale din țară despre care se știe că pot arde din temelii.

Un fost manager al unui spital de psihiatrie din țară ne-a menționat: „Să spună domnul Arafat când au fost ultimele controale la spitalele de pishiatrie. Acolo, dacă ia foc, pacienții ard toți, pentru că sunt supradimensionate și nici nu pot fi evacuați”

Ministerul Sănătății:„ Dar(…) am dat amenzi”

La solicitarea noastră, oficialii Ministerului Sănătății recunosc dezastrul din spitalele de psihiatrie. Până în prezent, au fost efectuate 40 de controale la spitalele de psihiatrie și secțiile de psihiatrie din cadrul spitalelor generale. Au fost aplicate amenzi în valoare de 143 900 de lei și s-au dat și 67 de avertismente. Principalele abateri constatate au fost supradimensionarea secțiilor, inexistența planurilor de evacuare în caz de incendiu.

Ultimul control a fost ianuarie ac. De atunci, nimeni nu s-a mai interesat să vadă dacă s-a remediat ceva.

La secțiile ATI din unitățile sanitare au fost identificate 1.921 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Pe timpul verificărilor au fost remediate 138 dintre acestea.

Florin Cîțu:„Sunt bani pentru spitale!”. De ce nu se face nimic

Nonșalant, Florin Cîțu a declarat, astăzi, că „sunt bani pentru remedierea deficiențelor din spitale”. Și cu toate astea, ISU i-a dat o listă lungă cu ce găsește la controale. De ce nu se face nimic? Pentru că politicienilor români le place drama. Dacă nu ar mai fi dramă, nu ar mai avea pe ce să-și fundamenteze declarațiile politice agramate.

Iată ce ne-a transmis ISU, în ceea ce privește neregulile din spitale, Ultimul punct, deși pare cel mai banal, arată lipsa de interes a oamenilor care se ocupă de sănătatea noastră: verificarea instalațiilor de personal neautorizat.

– nefuncționarea, neasigurarea mentenanței instalațiilor de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu;

– funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu;

– lipsa dotării, neasigurarea mentenanței ori nefuncționarea instalațiilor de hidranți interiori/exteriori de incendiu;

– nedotarea sau neasigurarea verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare de incendiu);

– neverificarea instalațiilor electrice cu personal atestat/autorizat, utilizarea instalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații ori suprasolicitarea acestora

Articolul precedentUSR PLUS și-a ales noul lider. Dacian Cioloș este câștigător
Articolul următorSimion le arată susținătorilor că știe să deseneze în Paint și-i desenează lui Cîțu o mustăcioară de nazist
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”