foto Digi 24

România Educată, proiectul național care va lua startul pe 1 octombrie ac, aduce în prim plan un aspect deloc de evitat. Potrivit datelor obținute de Ziarul de Investigații(zin.ro), peste 800 de școli din toată țară au toaleta în curte, cu precădere în mediul rural. Ministerul Educației susține că a postat un ghid pentru accesarea fondurilor, astfel încât autoritățile locale să le acceseze și să amenajeze toalete în adevaratul sens al cuvântului.

Numai că, anul trecut, nimeni nu s-a mai gândit unde merg copiii să-și facă nevoile și unde se spală pe mâini. Orele s-au ținut, teoretic, on-line. Anul acesta, se speră ca anul școlar să se desfășoare în mod fizic. Ministrul Sorin Cîmpeanu dorește vaccinarea copiilor anti- Covid, însă, alte boli grave pândesc la ușă.

„Dacă elevii nu vor avea unde să se spele pe mâini: Vorbim despre hepatită, în primul rând. Este boala mâinilor murdare. Despre enterocolite, infecții produse de paraziți, a menționat pentru zin.ro”, Gavrilă Mariana, medic specialist pediatru.

Citește și: Cel mai important proiect pentru Educație, coordonat de o absolventă Spiru Haret

România Educată e, înainte de toate, foarte săracă. Spunem asta, deoarece Uniunea Europeană a alocat peste 25 de milioane de euro pentru amenajarea unor containere sanitare, exact când a izbucnit pandemia de Covid. Administrațiile locale spun, însă, că proiectele nu se depun ușor, iar bugetul local trebuie suplimentat pentru elibrerarea autorizațiilor sanitare.

În județul Alba, unde inundațiile au făcut prăpăd, este exclus ca acești elevi să mai beneficieze de școli dotate corespunzător. Aici nici apa nu este potabilă, ne-a explicat reprezentantul Asociației Roșia Montană în Patrimoniul Național.

Cazul Jegălia rămâne în istoria națională. „Toaleta e pentru doamnele de la București”

Dacă la acest moment, administrațiile locale abia fac pași pentru intra în normalitate și amenjarea unor toalete decente pentru copii, cazul de la Jegălia, județul Călărași, rămâne în istoria națioanală. În urmă cu cinci ani, Școala Gimnazială a cheltuit fabuloasa sumă de 15 000 de lei pentru amenajarea unei toalete decente, dar la care elevii nu aveau acces. Motivul a fost uimitor: să fie pentru doamnele de la București( oficialii Ministerului Educației)

”Veneau niște doamne de la București și aveau nevoie la toaletă”, explicau la acea vreme, pentru marinbadea.com, reprezentanții unității de învățământ cu toaleta pompoasă de 15 000 de lei. Nimănui nu îi păsa că elevii sunt nevoiși să își facă nevoile între ziduri insalubre, iarna, în frig. De spălat pe mâini au auzit, însă, doar la orele de biologie.

Articolul precedentVlad Voiculescu: „PNDL 1 a fost o hoţie. PNDL 2 a fost o hoţie. PNDL 3 nu va fi altceva decât o altă hoţie”
Articolul următorNăsui îl pune la punct pe Cîțu: „În loc să aruncăm încă 50 de miliarde de lei pe un nou PNDL, mai bine creștem salariile românilor cu 900 de lei”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”