Turcan se așteaptă la 5 milioane de români care să aibă nevoie de sprijin în plata facturilor la energie

Pe lângă cele aproximativ 500.000 de gospodării vulnerabile, se mai numără și persoanele cu venituri sub nivelul salariului mediu brut

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a afirmat, la Digi24, că numărul de persoane care vor avea nevoie de sprijin din partea statului pentru a putea trece, cât mai ușor, peste sezonul rece, ca urmare a creșterii prețului la energie, poate ajunge chiar la 5 milioane de români.

Cifra este dată de cele aproximativ  o jumătate de milion de gospodării vulnerabile, dar și de pensionari și angajați ce au venituri sub nivelul salariului mediu net. Iar printre măsurile de sprijin, ce au fost dezbătute la Palatul Victoria, marți, se află Legea consumatorului vulnerabil, ce se află deja în Parlament, precum și o subvenție la factură pentru cei care au venituri până în 810 lei/per membru de familie, respectiv 1.450 la o persoană singură. De altfel, ministrul Muncii a precizat că cererile pentru sprijin se vor depune la primăriile de domiciliu ale solicitanților.

Cât privește Legea consumatorului vulnerabil, Raluca Turcan a declarat că va fi depus un amendament prin care data de intrare în vigoare să fie devansată și să se aplice de la 1 ianuarie 2022. De asemenea, acest amendament va avea două componente. „Una, de subvenție la factură, în funcție de consumul de energie pe care și-l asumă consumatorul, se va face diferit, în funcție de prețul de referință pentru diferitele tipuri de energie – energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid. În același timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie”, a declarat la Digi24 ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Turcan vede soluții și dacă nu trece, la timp, Legea consumatorului vulnerabil

În cazul în care această lege nu va trece la timp, deși toată lumea își arată acum interesul pentru ea, Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru partea de compensare, a mai spus Raluca Turcan, atrăgând atenția că sunt două tipuri de acțiune: „Avem legea consumatorului vulnerabil care va acționa pe termen lung, indiferent de ce se va întâmpla de acum încolo și avem sprijin pentru acest sezon rece în care să spunem că nu toată lumea și-a făcut treaba în materie de sprijinire a interesului consumatorului și unde Ministerul Energiei va propune un set de măsuri de compensare pentru acest sezon rece”, a subliniat ministrul Muncii.

„Dacă nu intră în vigoare, oricum vor fi ajutaţi. Dar, pe cifre, din nefericire, aşa reiese din nivelul veniturilor, că avem aproximativ 500.000 de gospodării cu oameni cu un nivel al veniturilor pe membru de familie până în 810 lei şi, de asemenea, un cuantum cumulat de aproximativ 5 milioane de oameni cu venituri sub nivelul câştigului salarial mediu brut. Aici vorbim de oameni cu contracte de muncă, de persoane aflate în asistenţă socială şi de pensionari”, a precizat Raluca Turcan.

De altfel, ministrul a afirmat faptul că această subvenție se decontează în prețul facturii, care vine direct redusă, „și se aplică invers proporțional, în funcție de nivelul veniturilor. Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei la 810 lei pe membru de familie și de la 1.042 la 1.450 pentru o persoană singură”, a mai spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Digi24.

Premierul nu vrea plafonarea prețurilor la energie  

Articolul precedentPNL își schimbă secretarul de stat la Ministerul Digitalizării: funcția revine unui consilier PMB
Articolul următorPrimarul Capitalei spune că nu s-a vaccinat, pentru că nu i-a spus niciun medic să o facă. Rafila: „Care medic? Medicul de familie sau medicul pediatru?”