Mii de delfini au murit din cauza războiului declanșat în Ucraina, este semnalul de alarmă tras de către Ivan Rusev, doctor în științe biologice din Parcul Național „Tuzlivski Lymani” din regiunea Odesa, potrivit g4media.ro.
Cercetătorul susţine că cel puțin cinci mii de delfini au murit în Marea Neagră, de la începutul războiului, acestea fiind victime colaterale ale conflictului în curs
Potrivit declarațiilor lui Ivan Rusev, cauza morții delfinilor o reprezintă sonarele militare care sunt utilizate de navele și submarinele rusești prezente în zona Marii Negre. Practic, sonarele afectează auzului delfinilor, interferând cu capacitatea lor de ecolocație care este folosită pentru a vâna, a naviga și a evita prădătorii. Potrivit lui Ivan Rusev, mamiferele devin foarte vulnerabile dacă își pierd aceste capacități. El a explicat că delfinii devin complet dezorientați, își pierd punctele de reper, se lovesc de pietre și nu mai pot căuta hrana.
„Delfinii care nu se mai pot hrăni pierd foarte repede în greutate”, a mai subliniat Ivan Rusev
Nu toți delfinii morți eșuează pe plajă, mulți ajung pe fundul mării, echipa cercetatorului Ivan Rusev fiind în măsură să monitorizeze în prezent „doar 3-5% din coasta ucraineană”. Din acest motiv, numărul real al delfinilor morți ar putea fie de „zeci de mii” de exemplare.
Un studiu de amploare al populației de cetacee din Marea Neagră, realizat înainte de începerea războiului din Ucraina, a scos la iveală faptul că în Marea Neagră existau cel puțin 253.000 de delfini și că populațiile „nu s-au micșorat în ultimii 20 de ani”. Oamenii de știință specialişti în mediu din Turcia, Bulgaria și România au anunțat un număr semnificativ mai mare de delfini morți, care au fost aduși la țărm.
Doi biologi din Bulgaria au observat în luna mai, aproape de malul Marii Negre, mai mulți delfini care aveau arsuri și răni, provocate, cel mai probabil, de exploziile unor bombe
Delfinii erau dezorientați, extrem de slăbiți, fiind aduși la mal de curenți. Și în Mangalia a fost descoperit, pe fundul mării, un delfin rănit. Peste 60 de delfini au fost găsiți, la începutul lunii mai, eșuați pe litoralul din apropiere de Sulina. Specialiștii sunt îngrijorați, afirmând că sunt cele mai multe eșuări din ultimii 20 de ani, unul dintre motive fiind poluarea fonică de la navele de război.
Delfinariul din Constanța își va mări suprafața. Va putea găzdui șapte delfini