Delfinariul din Constanța își va mări suprafața. Va putea găzdui șapte delfini

„De la 1000 de metri cubi și o suprafață de 260 metri pătrați, se va ajunge la o suprafață triplă, de 800 metri pătrați și un volum de apă cvadruplu, de 4000 metri cubi”, declară dr. Adrian Bîlbă

Delfinariul din Constanța este locul copilăriei pentru fiecare dintre noi. Puțini copii pot spune că nu au avut ocazia de a merge, în excursiile de la „mare”, cele organizate cu clasa, să viziteze celebrul delfinariu și să se bucure de prezența delfinilor jucăuși. Așadar, vestea bună a zilei vine chiar din Constanța, de la delfinariu, și se referă la sporirea suprafeței acestuia, încă de două ori, ample lucrări de renovare fiind în plan. „Complexul Muzeal de Științe ale Naturii a găsit de fiecare dată soluții pentru a se moderniza. În ultimii ani, am avut și venituri mai importante, ceea ce a generat investiții, mai mici, este adevărat, ale noastre, dar, în același timp, investiții ale Consiliului Județean Constanța. Acum, suntem în preajma uneia foarte importante, investiție care constă în extinderea Delfinariului”, a declarat pentru CTnews, Adrian Bîlbă.

Adrian Bîlbă, despre delfinariul din Constanța: „De la 1000 de metri cubi și o suprafață de 260 metri pătrați, se va ajunge la o suprafață triplă, de 800 metri pătrați și un volum de apă cvadruplu, de 4000 metri cubi”

Reprezentantul Delfinariului din Constanța anunță că lucrările se vor încheia în 2023, iar la finalul lor Delfinariul din Constanța va avea o suprafață de trei ori mai mare, cu un volum de apă de patru ori mai mare față de condițiile din prezent. Mai mult decât atât, spune Adrian Bîlbă, mediul va permite ca animalele găzduite de delfinariu să poată beneficia de mai multă libertate, însă și de mediu izolatoriu, atunci când condițiile o cer, dând ca exemplu situația femelelor ce se pregătesc să nască.

„Până în 2023, vom fi gata cu noul Delfinariu, care înseamnă acest volum de apă adăugat printr-o tubulatură, o zonă de continuitate cu bazinul existent. Practic, va exista un canal, de aproape doi metri, prin care delfinii vor trece dintr-un bazin în altul. Chiar dacă la prima vedere pare ciudat să avem delfinii în două bazine, din punct de vedere al îmbogățirii stimulative a mediului pentru aceste animale inteligente va fi interesant, decât să trăiască într-o singură zonă, un singur bazin de 4000 metri cubi, mai bine mai multe bazine conectate. În felul acesta, animalul se mișcă, circulă și ai și posibilitatea ca să izolezi, în situația în care ai nevoie. Să izolezi o femelă care naște, de exemplu, sau o pereche aflată la momentul reproducerii sau, pur și simplu, un exemplar nou pe care vrei să-l adaptezi în grup și să vezi cum este primit, pentru că la început comunică și se apropie progresiv.”, a completat reprezentantul Delfinariului din Constanța, pentru CTnews.ro.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentSimion se comportă în Parlament ca pe stadion
Articolul următorStelian Ion, aviz favorabil pentru ministerul de Justiție
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.