Stelian Ion, aviz favorabil pentru ministerul de Justiție

Vrea să facă reformă în justiție

Stelian Ion (USR), fost candidat la Primăria Constanța, a fost propus pentru funcția de ministru al Justiției. Acesta a primit aviz favorabil din partea comisiei de audiere, iar la ieșire de la audieri a precizat că în luna ianuarie va depune „legea pentru desființarea Secției Speciale”, pe care o consideră una dintre cele mai discutate probleme din acest domeniu, dar care nu este cea mai gravă, din punctul său de vedere.

În lipsa acestui SIIJ competenţa va reveni, dacă e vorba de fapte de corupţie va reveni DNA, dacă este vorba de alte fapte va reveni parchetelor care sunt competente DIICOT, PÎCCJ. La începutul anului, în ianuarie eu am în plan să depun legea pentru desfiinţarea Secţiei Speciale, dar să ştiţi că poate aceasta a fost cea mai discutată problemă din Justiţie, dar nu este cea mai gravă, din punctul meu de vedere. Sunt probleme mult mai urgente, mult mai importante care au scăpat discuţiei publice şi pe care vreau să mă axez. O măsură absolut urgentă e aceea de a amâna cel puţin intrarea în vigoare a acelui act normativ care presupune mărirea numărului de judecători din apeluri şi contestaţii, ceea ce poate părea o chestiune foarte tehnică, dar asta înseamnă efectiv blocarea instanţelor. Deci sunt multe alte probleme pe care trebuie să le rezolvăm

Stelian Ion, după audierea în comisiile juridice reunite ale Parlamentului

SIIJ, un mecanism de intimidare sau protejare a unor magistrați

În ceea ce privește SIIJ, acesta a precizat că desfiinţarea secției nu echivalează cu o imunitate pentru judecători şi procurori.

„A fost o problemă dezbătută îndelung, ani de zile aş spune. Concluziile au fost trase, am tras linie şi am ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie este desfiinţarea acestei Secţii Speciale, nu în ideea de a crea imunitate pentru magistraţi. Să fie foarte clar lucrul acesta. Ci în ideea de a nu exista un mecanism de intimidare sau poate de protejare a unor magistraţi, ci de a exista eficienţă pe această zonă, pentru că magistraţii din momentul în care va fi desfiinţată această Secţie, nu vor fi scutiţi de a răspunde atunci când greşesc, pentru greşelile pe care le comit. Nici crearea acestei Secţii nu a fost o soluţie bună şi s-a dovedit că nu a fost eficientă, efectiv în această perioadă. Toate lucrurile pe care le-am spus de la începutul înfiinţării ei s-au adeverit. A fost folosită mai degrabă ca un instrument de intimidare, pentru că avem câteva exemple concrete pe care le putem da foarte uşor – de la anchetarea şi punerea sub acuzaţie sau urmărire penală la acele măsuri preventive luate împotriva fostului şef al DNA şi până la citările la SIIJ înainte de a se da un aviz pe numirea de procurori de rang înalt. Am multe exemple. Ideea pe care o subliniez foarte clar este că această desfiinţare nu echivalează cu o imunitate pentru judecători şi procurori”, a completat Stelian Ion.

Dorința celor de la Alianța USR PLUS, de a prelua Ministerul de Justiție, a venit din dorința de a continua proiectul „Fără penali în funcții publice”, dar și din cea de reformare a sistemului.  

Stelian Ion a primit aviz favorabil în comisiile juridice reunite, obținând 41 de voturi „pentru” şi 26 „împotrivă”.

Astfel, miercuri, 23 decembrie, de la ora 15.00, în plenul reunit al Parlamentului, se va da votul de încredere pentru Guvernul Florin Cîțu. Potrivit Constituției României, pentru ca guvernul să fie învestit este nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor aleși în 6 decembrie. Concret, este vorba de 234 de demnitari, iar coaliția PNL – USR PLUS –UDMR are 244 de mandate.   

Cine este Stelian Ion

Potrivit CV-ului său, între 1997 și 2001 a urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, iar între 2002 – 2016 a fost avocat în Baroul Constanţa, fiind specializat în drept penal, drept civil, drept comercial, drept administrativ.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentDelfinariul din Constanța își va mări suprafața. Va putea găzdui șapte delfini
Articolul următorCiolacu face istorie: În 2015 vota pentru pensii speciale. În 2020 acuză opoziția de ”profituri grase”