Prof. Alexandru Rafila critică Executivul pentru faptul că „borna” de 5 milioane de persoane vaccinate a fost atinsă abia acum, la două luni de la termenul fixat de Cîțu.
Într-o intervenție la B1 TV, medicul Rafila a precizat că România se află la jumătate din media UE în ceea ce privește proporția persoanelor vaccinate, mai mult, că în ritmul actual se va atinge cifra de 10 milioane în vara viitoare, fapt ce ar puta duce la un impact serios asupra sistemului de sănătate în contextul în care din septembrie specialiștii așteaptă valul 4 și în România.
„Nu pot să fie bune pentru că în mod evident am depășit cu 60 de zile termenul pe care domnul prim-ministru l-a fixat și avea dreptate atunci să îl fixeze la data de 1 iunie, cu speranța că până la 1 septembrie, dacă vă aduceți aminte, a spus că se vor vaccina 10 milioane de persoane. Or, 10 milioane în cel mai bun caz le atingem la anul pe vremea asta, așa că nu cred că este o veste foarte bună pentru că România se situează la jumătate față de media Uniunii Europene în ceea ce privește proporția de persoane vaccinate”, a declarat Rafila, care este deputat PSD.
Totodată, fostul reprezentant al României la OMS a menționat că numărul mic al persoanelor vaccinate poate pune presiune pe sistemul de sănătate, subliniind o diferență majoră între sistemul românesc și cel european. „Persoanele care se vor infecta în România s-ar putea să aibă nevoie de o asistență medicală spitalicească mult mai frecvent și – Doamne, ferește! – să ajungă în Terapie Intensivă sau, chiar mai rău, să avem cazuri de deces”, a mai spus medicul Alexandru Rafila.
Rafila: Cazurile grave, la persoanele nevaccinate
Rafila consideră necesară continuarea vaccinării în România, eventual printr-o schimbare a campaniei de vaccinare, acesta fiind de altfel principalul obiectiv al social democraților. Totodată, Rafila îi critică atât pe permierul Cîțu, cât și pe prefectul Capitalei de faptul că nu mai știu cum să abordeze situația cu privire la vaccinare.
„În țările care înregistrează numere mari de cazuri, din vestul Europei, datorită acoperii vaccinale mari cazurile acestea grave și decesele practic nu apar la populația vaccinată și cred că acesta – sau acesta ar trebui să fie – principalul obiectiv și al nostru. Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Eu i-am auzit și pe domnul prim-ministru, și pe domnul prefect al Bucureștiului că nu știu ce ar putea să facă”, a mai spus deputatul PSD.