În plin război cu Rusia, Ucraina este nevoită să-și accelereze reformele împotriva corupției pentru a adera într-un timp cât mai scurt la UE, scrie Adevarul.

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen,  a lăudat reformele deja implementate, dar a precizat că este nevoie de o accelerare a luptei împotriva corupției, fiind nevoie de „oamenii potriviți în poziții de responsabilitate.”

„Este indicat ca noul şef al parchetului specializat în combaterea corupţiei şi noul director al Oficiului naţional ucrainean pentru luptă împotriva corupţiei să fie numiţi cât mai curând”, a spus președinta CE.

Cerințe din partea UE: Curtea Constituțională are nevoie de o reformă

De asemenea, von der Leyen a salutat modul în care Ucraina a reușit să adopte o lege menită să anuleze influența oligarhilor asupra economiei țării și a cerut implementarea acesteia într-o „manieră solidă din punct de vedere legal.”

Președinta CE a mai precizat că Ucraina trebuie să adopte o lege a mass-mediei, care va aduce legislația ucraineană în conformitate cu standardele UE.

Reamintim că pe 23 iunie, liderii statelor UE au decis să acorde statut de candidat la blocul comunitar european Ucrainei și Moldovei.

„Drumul de urmat va fi lung, dar Europa va fi alături de voi la fiecare pas, oricât de mult va dura, din acele zile negre de război până în momentul în care treceţi pragul în Uniunea noastră Europeană”, a declarat în acea perioadă Ursula von der Leyen.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia spunând că este un moment „unic și istoric”, precizând că Ucraina va lupta în continuare împotriva Federației Ruse.

Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene, a declarat că aderarea cu drepturi depline la UE este un obiectiv clar, chiar dacă acest lucru poate dura ani de zile.

Premierul albanez le-a transmis ucrainenilor, pe un ton ironic, „să nu-și facă iluzii”, precizând că Albania este de opt ani candidată, iar Macedonia de Nord de 17 ani.

„Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, dacă n-am pierdut socoteala, iar Albania de opt ani. Aşadar, bine ai venit Ucraina!”, a declarat în acea perioadă premierul albanez.

Citește și articolul: Victorie pentru Ucraina: Rușii s-au retras de pe Insula Șerpilor

Articolul precedentCea mai mare fabrică de ciocolată din lume se confruntă cu un focar de salmonella
Articolul următorOrganizatorul festivalului ”Nostalgia” a primit o amendă în valoare de 26.000 de lei
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.