Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Salvamontiștii din Cluj au precizat, prin intermediul unui text postat pe Facebook, că întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese.

Mai mult, trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care, prin proprie decizie, ating şerpi şi sunt imprudente.

Salvamont Vlădeasa Cluj: ”Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi”

Salvatorii au oferit informații de o importanța vitală, precizând că oamenii care locuiesc sau aleg să călătorească în zonele unde trăiesc aceste reptile, trebuie să pășească atent, să nu se așeze pe pământ și nici să nu mute lespezile de piatră pe care le întâlnesc pe traseu.

Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la altitudinea de peste 2000 de metri”, se arată în textul postat pe Facebook.

Măsuri de prim-ajutor: în primul rând, nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi!

Aceștia au precizat că, dacă victima se mișcă, ritmul bătăilor inimii creşte. Astfel, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator. Persoana mușcată trebuie să rămână liniștită, alegând un loc umbrit.

Obligatoriu: oamenii trebuie să apeleze Serviciul Unic de Urgenţă, 112.

Persoana care a fost mușcată trebuie izolată termic în cazul în care prezintă frisoane.

Aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii. Puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante” au mai adăugat salvatorii.

Veninul nu se suge cu gura, nu se arde zona mușcată și nu se pune gheață pe mușcătură

Nu măncați și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate”, au scris membrii Salvamont Vlădeasa Cluj.

Articolul precedentConsilierii locali din Bacău au decis să păstreze Stejarul lui Cuza
Articolul următorPremierul Nicolae Ciucă salută ieftinirea carburanților: ”Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri din Europa”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time