Orașul cu record de temperatură, înghițit de flăcări

Evacuare de urgență din cauza incendiului de vegetație. Imagini apocaliptice din vestul Canadei

Orașul canadian, Lytton, unde a fost atins recordul de temperatură de 49,6 grade a fost evacuat din cauza incendiului care a cuprins zona, relatează presa canadiană, Vancouver Sun.

În Columbia Britanică, au fost raportate cel puţin 486 de decese subite pe parcursul a cinci zile. „Aceasta a fost o adevărată criză de sănătate care a subliniat cât de periculos poate fi un val de căldură extremă”, a declarat dr. Jennifer Vines, ofiţer de sănătate din regiunea Multnomah.

Primarul din Lytton, Jan Polderman a emis ordinul de evacuare miercuri seară, din cauza unui incendiu de vegetație. „Toți locuitorii sunt sfătuiți să părăsească comunitatea și să meargă într-o locație sigură”, a spus acesta.

Lytton, care se află la aproximativ 319 kilometri est de Vancouver, are o populație de 249 de locuitori. „Este cumplit. Întreaga localitate este în flăcări”, a declarat Polderman pentru CBC News, citată de CNN. „Au trecut doar 15 minute de la prima scânteie și până când totul a fost cuprins de foc”.

Erica Berg, ofițer provincial de informații cu privire la incendii, a declarat că ordinul de evacuare a fost emis la aproximativ o oră după ce a început incendiul, dar nu știa mărimea acestuia. „Suntem într-un mod de răspuns intens, astfel încât principala noastră prioritate este să obținem resurse în zonă”, a spus ea.

Fumul a acoperit zona în câteva minute, iar structurile locuințelor, care cele mai multe sunt din lemn, ardeau pe măsură ce locuitorii plecau.

De altfel, cei care au fugit din calea focului sunt într-o situație aparte, căci hotelurile din zonă sunt deja ocupate de oamenii care căutat puțină răcoare, dar și de cei voiau să sărbătorească Ziua Națională a Canadei (1 iulie), mai ales în contextul în care majoritatea restricțiilor Covid din privincia Columbia Britanică erau ridicate, dar și de echipajele care lucrau la un proiect cu conducte de combustibil.

Scott Hildebrand, directorul administrativ al districtului regional Thompson-Nicola a transmis că au fost evacuate și aproximativ 1.000 de persoane din populația indigenă, chiar dacă a fost extrem de dificil să intre în contact cu conducătorii acestora.  „Totul s-a întâmplat extrem de rapid. Ne-am chinuit să luăm legătura cu ei, curentul era căzut, rețelele de telefonie erau căzute. A fost o situație dificilă”, a declarat Hildebrand.

Zona este acoperită de fum, care parcă încinge și mai tare atmosfera deja fierbinte. „Fumul este în diferite culori, se simte distopic. Cu siguranță se simte apocaliptic”, a precizat o localnică, potrivit Vancouver Sun.  

Canada a înregistrat temperaturi record! 130 de persoane au decedat, la aproape 50 de grade Celsius!

Articolul precedentBrașovul și Constanța, printre orașele cu cea mai rapidă creștere economică din Europa
Articolul următorMaraton de vaccinare în Piața Sfatului din Brașov