România a depășit Ungaria în ceea ce privește PIB-ul per cap de locuitor (ajustat la puterea de cumpărare).  Conform unei analize făcute de asociația UrbanizeHub, din punct de vedere economic, Bucureștiul este peste Budapesta, Clujul este peste Cracovia, Timișoara este peste Gdansk, Brașov și Constanța sunt peste Katowice (Polonia) sau Porto (Portugalia).

București, Cluj, Timișoara, Brașov și Constanța se număr printre cele mai performante zone metropolitane din regiune, în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor. În ceea ce privește ritmul de creștere, orașele românești au înregistrat cea mai accelerată dinamică din Europa.

Astfel, orașele românești au creșterea cea mai rapidă din UE și au propulsat România în rândul economiilor cu cea mai rapidă creștere la nivel mondial. 

Studiul arată că între 2000 si 2019, economia românească a crescut cu 343%, la distanță mare de următoarea țară ca performanță – Lituania, cu o creștere de 271% în aaceeași perioadă, și la o distanță și mai mare de principalii noștri competitori în regiune – Polonia (155%), Slovacia (133%) și Ungaria (132%).

Orașele care au știut să atragă fonduri europene s-au și schimbat la față (iar cetățenii simt mai bine creșterea economică), în timp ce restul arată, in mare, ca acum 20 ani. 

În Barometrul Urban 2020, elaborat de Ministerul Dezvoltării in cadrul Politicii Urbane, Bucureștiul se plasează, in ceea ce privește gradul de satisfacție al cetățenilor fata de diferite servicii și infrastructură urbană, sub orașele cu 120.000 locuitori – la absolut toate dimensiunile măsurate.

Articolul precedentÎPS Teodosie nu prea face diferența între teorie și practică
Articolul următorOrașul cu record de temperatură, înghițit de flăcări
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...