Sursa foto: Pixabay

Vânzarea țigărilor electronice a fost interzisă în Mexic, după ce președintele Manuel López Obrador a semnat un decret prezidențial, în cadrul politicii antivaping, informează Digi24.

Autoritățile din domeniul protecției consumatorului au încercat, prin mai multe legi, descurajarea vânzării țigărilor electronice, statul mexican interzicând încă de anul trecut importarea acestor dispozitive.

Chiar dacă decretul a fost semnat și este ilegală vânzarea de țigări electronice, mexicanii reușesc să le achiziționeze pe piața neagră sau de pe internet.

Țigările electronice, la fel de periculoase ca țigările clasice

Un asistent al Secretariatului pentru Sănătătate a criticat în termeni duri ideea producătorilor unor astfel de dispozitive cum că sunt mai sigure decât țigările clasice. Acesta a precizat că retorica promovată este „o mare minciună.”

Potrivit datelor guvermantale, cel puțin cinci milioane de mexicani au încercat o țigară electronică cel puțin o dată. Pe lângă Mexic și Brazilia, India, Uruguay și Thailanda au interzis țigările electronice.

Potrivit medicului sibian Ioan Draghila, țigările electronice au fost produse pentru a face pe fumători să renunțe la țigările clasice, dar din păcate nu și-a atins acest scop.

Dispozitivele respective s-au dovedit a fi o nouă formă de a inhala substanțe toxice în organism, chiar dacă mai puține decât dintr-o țigară clasică. Medicul a vorbit, de asemenea, și despre IQOS, dispozitivul unde tutunul se încălzește.

„Sunt cazuri în care, din cauza componentelor care există în țigara electronică, se ajunge la afectarea plămânului – fie la afecțiuni acute, care se traduc printr-o pneumonie legată de vaping, diferită de cea infecțioasă, fie bronșite obliterante, apariția unor cazuri de pneumotorax la tineri astfel încât, deși efectele sunt mai reduse față de fumatul clasic, ele trebuie luate în considerare și tinerii atenționați că nu este bine să înceapă această modalitate de fumat. De asemenea adulții care vor să renunțe la fumatul clasic și care vor să facă acest schimb, trebuie să știe că nu scapă definitiv de riscurile pe care le antrenează fumatul”, a spus medicul, potrivit G4media.ro.

Citește și articolul: Milioane de decese anual, sute de mii de hectare de teren defrișate și miliarde de dolari cheltuiți pentru fum-  Efectele tutunului și fumatului sunt devastatoare pentru mediul înconjurător

Articolul precedentDragoș Tudorache: Adio USR, dar rămâne… europarlamentar, „să treacă țara prin crizele următorilor ani”
Articolul următorLucian Bode: „Este nevoie de întărirea arhitecturii UE de securitate şi apărare”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.