Gaze naturale
Gaze naturale. Sursa foto :.uzpbihor.ro.

Gazprom a anunțat că va sista de la 1 iunie livrările de gaze naturale pentru alte două companii europene, Orsted, care asigură livrări de gaze spre Danemarca și Shell, care furnizează o parte din volumul importat de Germania. Cele două companii nu au plătit în ruble pentru gazele livrate în aprilie, a anunţat Gazprom.

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Gazprom a sistat deja livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Ţările de Jos, deoarece contravaloarea gazelor naturale livrate nu a fost făcută în ruble de cele patru ţări. Compania Orsted anunţase luni că Gazprom Export ar putea opri livrările de gaze, dar a asigurat că o asemenea decizie nu va pune imediat în pericol aprovizionarea cu gaze a ţării. Contractul dintre Gazprom şi Shell Energy Europe stipula livrarea a 1,2 miliarde metri cubi de gaze pe an către Germania.

Rusia a anunțat că nu va mai furniza gaze naturale clienților care refuză să facă plata în ruble printr-o procedură nouă stabilită de Kremlin. Polonia și Bulgaria au fost decuplate de la gaz, deoarece au refuzat să facă plățile în ruble. Cu o zi înaintea anunțului decuplării Orsted și Shell Energy de la gazul rusesc, Gazprom anunța că sistează livrările și spre compania olandeză Gasterra. Compania olandeză a anticipat decizia și a început să cumpere gaze naturale din alte surse. Vladimir Putin a cerut în luna martie ca statele occidentale să deschidă conturi la Gazprombank pentru a plăti aprovizionările cu gaz rusesc în ruble. El a precizat că în caz contrar livrările către ţări „neprietenoase” vor fi sistate.

Sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici

Articolul precedentCîțu încă discută politică: „Să vedem dacă preşedintele României îl va numi pe Marcel Ciolacu premier”
Articolul următorTransalpina se redeschide pe 1 iunie. Ce restricții de circulație vor fi în vigoare