Adrian Chesnoiu: Este critic să menţinem producţia agricolă la un nivel care să asigure linişte cetăţenilor români

Efectele răz­bo­iului din Ucra­i­na sunt evidente, a precizat ministrul Agriculturii.

România ar trebui să devină un furnizor de produse cu valoare adăugată, nu doar de materii prime, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Ministrul Agriculturii a mai adăugat că fermierii au nevoie de  programe de sprijin, în acest an alocându-se peste 500 de milioane de euro din bugetul de stat pentru derularea de noi programe de sprijin. Adrian Chesnoiu a subliniat că România are un potențial agricol uriaș, existând premise ca anul agricol 2022 să aibă un nivel de producţie măcar apropiat de cel din 2021.

România are un potenţial agricol uriaş

Ministrul a mai subliniat că fermierii trebuie sprijiniți  pentru a rezista în această perioadă de presiune majoră în care costurile crescute la energie şi gaz să nu îi scoată din producţie, să rămână activi.

„Pentru că avem un potenţial uriaş. Mă uitam şi ieri, în vizitele din judeţul Timiş, şi azi (…) lanurile de culturi de toamnă s-au schimbat după această perioadă de ploi binevenite şi de care fermierii aveau foarte mare nevoie, totul este verde”, a spus Adrian Chesnoiu. Războiul din Ucraina are efecte și asupra agriculturii, a mai declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

„Este extrem de important ca în perioada imediat următoare, este critic să menţinem nivelul de producţie agricolă la un nivel care să ne asigure linişte atât nouă, cât şi cetăţenilor români în perioada care urmează. Pentru că s-au schimbat lucrurile brusc, din păcate, la nivel regional şi la nivel internaţional după invazia Ucrainei de către Rusia şi lucrul acesta ne dă probleme şi bătăi de cap tuturor celor care activăm în diverse domenii”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

Adrian Chesnoiu, mi­nis­­trul agriculturii şi dez­voltării rurale, a declarat recent că efectele răz­bo­iului din Ucra­i­na sunt evidente pentru toţii actorii din mediul de business şi numai, dar reor­ganizarea pieţelor poate fi o opor­tunitate pentru antreprenorii români din agricultură şi industria alimentară.

„Efectele crizei din Ucraina sunt evidente, nu cred că îţi trebuie o pregătire prea mare să le simţi, le simţim pe pielea noastră. Pe lângă situaţia provocată de creşterea preţului la energie şi gaze naturale, a venit şi această criză. Acum se reorganizează pieţele, se reorganizează circuitele comerciale stabile şi existente. Asta poate fi o oportunitate pentru antreprenorii români din agricultură şi industria alimentară pentru că se deschid şi noi pieţe unde România are capacitatea şi posibilitatea să vină cu produse de calitate la preţuri competitive“, a declarat Chesnoiu.

Site-ul Poliţiei Române, atacat cibernetic

Articolul precedentVasile Dîncu, anunț despre stagiul militar în România
Articolul următorZelenski, mesaj pentru soldaţii ruşi: Este mai bine pentru voi să supravieţuiţi în Rusia decât să muriţi pe pământul nostru!