Eurodeputatul PSD, Mihai Tudose a afirmat, într-o postare pe Facebook, că în Europa se extinde producția de vaccinuri, în timp ce România ca fi doar punct de depozitare și distribuție. Tudose critică Guvernul Cîțu, despre care spune „de atât s-a învrednicit acest guvern, să pună la bătaie un depozit”. Asta, deși pentru ridicarea unei fabrici de producere a vaccinurilor ar însemna, pe lângă bani, timp, aproximativ 2-3 ani, potrivit directorului de la Terapia Cluj Napoca.
„Guvernul ăsta trebuie să plece înainte să îngroape România”
Această espresie este deja un laitmotiv, pe care o tot auzim de când a început pandemia. „Toată Europa s-a mobilizat pentru a produce vaccinuri, numai România va fi depozit. De atât s-a învrednicit acest guvern, să pună la bătaie un depozit. Asta-i viziunea lor, ăsta-i programul lor de țară, asta-i capacitatea lor managerială: să depoziteze ce produc alții. Chiar mai crede cineva în autostrăzile, relansarea economică și investițiile promise cu nerușinare de gașca mincinoasă a incapabilului Cîțu? În ,,veștile extraordinare” pentru România? Mă aștept ca azi-mâine să iasă să ne prezinte ca o mare victorie că a dus cursul la 5 Lei/euro… Guvernul ăsta trebuie să plece înainte să îngroape România! De fapt nici să o îngroape creștinește nu sunt în stare, o vor abandona în șanț, într-un sac de plastic negru….”, a scris Mihai Tudose, pe Facebook.
Investiția necesară pentru o fabrică de vaccinuri
Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj Napoca, a explicat în urmă cu câteva săptămâni, că la un calcul sumar, o investiție la o fabrică de vaccinuri care ar fabrica 10 – 15 milioane de vaccinuri pe lună, deci suficient nu numai pentru România, ci și pentru exporturi pe zona est-europeană, ar costa undeva între 25 și 30 de milioane de euro. „Probabil construcția, ridicarea unei astfel de fabrici de vaccinuri ar însemna undeva la 2-3 ani. Cât înseamnă și la o fabrică convențională de medicamente, atât o să dureze și pentru noi să ne facem o fabrică nouă. Tehnologia este diferită. Sigur, trebuie găsită și o companie care să-ți ofere licența, pentru că nu e vorba doar de fabrica de vaccinuri în sine, de linia de producție, e vorba și de drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului”, a declarat Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, la Digi24, în februarie.
Voiculescu dă detalii despre campania de vaccinare destinată copiilor