Ministrul Muncii, Raluca Turcan a finalizat analiza tuturor ocupațiilor din Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), dar și a calificărilor existente, potrivit unui anunț făcut de aceasta, pe Facebook. Totodată, ministrul a precizat că actualizarea COR este un pas necesar nu doar din punctul de vedere al legislației muncii, ci și al adaptării forței de muncă la noile cerințe ale pieței.

Derulăm deja, prin Ministerul Muncii, mai multe proiecte care vor contribui la actualizarea standardelor ocupaționale din România. Astfel, am finalizat analiza tuturor ocupațiilor din COR și a calificărilor existente. În etapa următoare, vom stabili ce ocupații se mențin în COR și care este nivelul de calificare corespunzător. Ocupațiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o „grupă reziduală” și se vor elabora un număr de 250 de standarde ocupaționale.

Raluca Turcan, ministrul Muncii

La vremuri noi, meserii noi

Potrivit ministrului, această actualizare este un pas important, atât din punct de vedere al legislației muncii, cât mai ales ca adaptare a forței de muncă la noile cerințe ale pieței.

 „Am abordat această temă împreună cu colegul meu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, în cursul întâlnirii de ieri cu reprezentanții mediului universitar. Am discutat despre coerența dintre sistemul universitar, calificările forței de muncă și cerințele pieței muncii. Subiectele abordate în cadrul întâlnirii au inclus mobilitatea structurală, flexibilitatea și corelarea cu sistemul european al calificărilor, păstrând totodată ocupațiile naționale.

Pentru ca toți specialiștii care ies de pe băncile universităților să își găsească ocupația în nomenclator, este esențial să actualizăm lista cu gândul la «meseriile viitorului»”, a mai precizat ministrul Muncii.

Cartografierea necesarului forței de muncă

„Printr-un alt proiect cu finanţare europeană, derulat cu mai multe instituţii partenere printre care şi Ministerul Educaţiei, definitivăm: un mecanism de anticipare a nevoii de competenţe pe piaţa muncii, la nivel de politică publică; un mecanism de monitorizare a inserţiei absolvenţilor programelor de educaţie şi formare profesională, din perspectiva cerinţelor concrete ale pieţei muncii; un mecanism integrat de evaluare şi monitorizare a politicilor publice privind măsurile active şi formarea profesională. De asemenea, în urma discuţiilor pe care le-am avut deja cu reprezentanţii platformelor de ocupare, vom avea în scurt timp o cartografiere a necesarului de forţă de muncă la nivel naţional, structurată în funcţie de anumite criterii”, a mai scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Deputata Ana Loredana Predescu susține învățământul dual, ca rezolvare a problemei cauzate de lipsa forței de muncă

Articolul precedentMihai Tudose: „România guvernului Cîțu va fi punct de depozitare și distribuție”
Articolul următorCel mai scump tratament din lume: implicarea