Sursa foto: ePitesti.ro

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat că situația dificilă din Ucraina ar putea deveni „cea mai mare criză a refugiaților din Europa din acest secol”, informează CNN.

De asemenea, UNHCR a cerut ajutor de 1,7 miliarde de dolari, estimând că aproape 12 milioane de oameni din Ucraina vor avea nevoie de protecție, iar 4 milioane de dolari pentru asistență în țările vecine care au primit refugiații ucraineni.

Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Agenției ONU pentru Refugiați, a declarat că e nevoie de mult ajutor pentru cei ce fug din calea războiului.

Mii de oameni încearcă să fugă din Kiev din cauza bombardamentelor

„Deși am observat o solidaritate și ospitalitate uriașă din partea țărilor vecine în primirea refugiaților, inclusiv din partea comunităților locale și a cetățenilor privați, va fi nevoie de mult mai mult sprijin pentru a ajuta și proteja noii sosiți”, a declarat Grandi.

Programul de ajutor al ONU va include asistență în numerar pentru persoanele vulnerabile, asistență alimentară, sprijin pentru serviciile de îngrijire a sănătății și asistență pentru reconstruirea caselor deteriorate. Banii strânși vor fi folosiți să ajute 6 milioane de oameni din Ucraina pentru o perioadă de trei luni.

„Grupurile de ajutor vor avea nevoie de acces sigur și nestingherit în toate zonele afectate de conflict, în conformitate cu principiile umanitare de bază ale umanității, neutralității, imparțialității și independenței operaționale”, se mai arată în declarația ONU.

Reamintim că de la începutul conflictului ruso-ucrainean, aproximativ 677.000 de persoane au fugit din calea războiului, iar jumătate dintre aceștia au ajuns în Polonia. De asemenea, aproape 90.000 au ajuns în Ungaria, iar alte câteva zeci de mii au fost primiți în România, Moldova și Slovacia.

În ultimele 24 de ore, 150.000 de cetățeni ucraineni au părăsit țara din cauza războiului. Uniunea Europeană a anunțat că va aloca aproape 500 de milioane de euro din bugetul european pentru asistență umanitară  după invazia rusească în Ucraina.

„Vom adăuga cel puţin 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru a face faţă consecinţelor umanitare ale acestui război tragic, atât în ţară, cât şi pentru refugiaţi”, a spus şefa CE, potrivit sursei citate.

Putin și-a mutat familia într-un buncăr de lux, pregătit pentru incidente nucleare

Articolul precedentIohannis a semnat zeci de decrete pentru retragerea titlurilor de „luptător” sau „erou martir” în Revoluția din 1989
Articolul următorPoliția Locală Sector 5 donează sânge pentru Ucraina
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.