Sursa foto: Realitatea.md

Președintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul său, Volodimir Zelenski, privind situația îngrijorătoare de securitate din apropierea Ucrainei.

Iohannis și-a exprimat disponibilitatea avansării cooperării bilaterale și și-a arătat susținerea pentru continuarea negocierilor privind finalizarea Declarației comune privind perspectiva europeană a Ucrainei.

De asemenea, șeful statului a discutat cu Zelenski despre drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. Acesta a menționat faptul că e nevoie ca Ucraina să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești.”

Ucraina mulțumește României pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului

Totodată, Iohannis a subliniat importanța obținerii unui rezultat concret, cât mai curând posibil, pentru semnarea unui nou protocol și reluarea activității Comisiei în plenul său, potrivit comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, cei doi șefi de stat au discutat și despre criza de la granițele Ucrainei. Iohannis a declarat că România va susține Ucraina în cazul unui atac rusesc și se va angaja în a sprijini aspirațiile sale europene și euroatlantice.

Totodată, șeful statului a precizat că este inacceptabilă formarea unei noi sfere de influență, afirmând că Ucraina are dreptul să își aleagă propriile opțiuni de politică externă și de securitate.

Vizite oficiale la Kiev

Președintele Ucrainei a mulțumit țării noastre pentru sprijinul oferit de-a lungul anilor în cadrul Uniunii Europene și al NATO.

Reamintim că premierul britanic și premierul polonez au vorbit despre consolidarea unei cooperări trilaterale ( Marea Britanie, Ucraina, Polonia) în fața unei posibile invazii rusești.

De asemenea, în această săptămână, premierul olandez și președintele Turciei vor efectua o vizită la Kiev pentru a discuta despre tensiunile de la granițele Ucrainei.

 „O asemenea intensitate a vizitelor este un factor important de stabilizare a situaţiei”, a precizat Volodimir Zelenski.

În urmă cu câteva zile, președintele Ucrainei și Joe Biden au avut o discuție telefonică pe care Zelenski a descris-o drept „lungă și deschisă.” Președintele american l-a avertizat pe președintele Ucrainei că un atac rusesc este iminent, afirmând că invazia este certă odată cu înghețarea solului în februarie. Zelenski și-a reafirmat poziția, precizând că amenințarea rusească este periculoasă, dar ambiguă.

Ucraina își va suplimenta armata din cauza activității militare a Rusiei

Articolul precedent„Momentan e pace! Am dat comandă de păr din Ucraina/ E adevărat că ne ia în Armată? în Germania au venit plicuri!”. Reacții exclusive ale românilor din Ucraina despre „război”
Articolul următorCristian Diaconescu (PMP): „Ușa mea este în continuare deschisă oricărui dialog”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.