Sursa foto: Caraoutis

Sancțiunile privind lipsa rovinietei urmează să crească cu sume cuprinse între 25 de lei în cazul autoturismelor și până la 11.000 de lei la camioanele grele, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Transporturilor.

Mai exact, pentru categoria B, amenda crește de la 250 de lei la 275 de lei, iar la microbuzele de transport persoane de până la 23 de locuri, amenda se majorarează cu 500 de lei, de la 1.250 de lei la 1.750 de lei. Totodată, pentru camioane, amenda poate să ajungă la 11.900 de lei, în prezent fiind de 3.000 de lei.

Conform proiectului de lege, majorarea cuantumului pentru amenzile aplicabile șoferilor care nu și-au plătit rovinieta este motivată prin faptul că o actualizare a amenzilor nu s-a mai făcut din 2010. De asemenea, de atunci și până în prezent, taxa de drum s-a scumpit cu 20%.

Noi modificări la Codul Rutier

„Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate numai în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015)”, se arată în proiect.

Reamintim că la sfârșitul lunii februarie vor intra în vigoare noile modificări aduse Codului Rutier. Printre noile prevederi figurează amenzi mai mari pentru șoferii care își împrumută mașina, dacă refuză să le dea oamenilor legii date despre șeferii de ocazie. Amenda poate să ajungă până la 2.900 de lei, fără ca șoferii să aibă posibilitatea de a plăti jumătate din valoare în termen de 15 zile.

De asemenea, se majorează de la 30 de zile la 60 de zile pedeapsa pentru cei care fac depăşiri ilegale şi nu acordă prioritate, şi de la 90 de zile la 120 de zile pedeapsa pentru şoferii care nu respectă regulile impuse la trecerea peste calea ferată.

Totodată, printre noile modificări se numără și impunerea unui nou prag de vitează. Este vorba despre depășirea vitezei maxime cu 70 km/h care se pedepsește cu reținerea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Guvernul a modificat Codul Rutier, iar comportamentul agresiv va fi taxat

Articolul precedentCristian Diaconescu (PMP): „Ușa mea este în continuare deschisă oricărui dialog”
Articolul următorMinistrul Marcel Boloș, despre renegocierea PNRR: „Ar fi prematur să solicităm acest lucru”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.