Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat că unitățile de învățământ din România se află într-o situație delicată, doar 15% dintre clădiri având autorizație de securitate împotriva incendiilor, deși necesită acest document. Totodată, acesta a menționat faptul că numai 15% dintre clădiri au autorizație la indendiu.
Ministrul a menţionat că acest număr include căminele, cantinele şi sălile de sport, pe lângă, imobilele în care se desfăşoară actul didactic. Sorin Cîmpeanu a precizat că aceste clădiri şcolare sunt în administrarea autorităţilor locale şi acestea sunt responsabile de obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu.
Totodată, acesta a precizat că în urmă cu 5 ani, când era interimar, numărul clădirilor fără autorizație era și mai mic, de numai 7%. Ministrul a subliniat că de la preluarea portofoliului Educaţiei încearcă să „accelereze” procesul obţinerii autorizaţiilor de către unităţile didactice care nu le deţin.
De altfel, pe 2 februarie se va decide dacă semestrul al doilea al acestui an, care va începe pe 8 februarie, va fi cu copiii în bănci. Potrivit unei declarații a președintelui Iohannis, în funcție de evoluția epidemiologică din ultimele două săptămâni va fi stabit concret modul în care elevii vor reveni la la școală, după care dintre cele trei scenarii.
Situaţia unităţilor sanitare din punct de vedere al avizării/autorizării privind securitatea la incendiu, în 16 noiembrie 2020
În raportul făcut public de către Minsiterul Sănătății, duminică, din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare 302 sunt fără autorizare de securitate la incendiu, adică 31,59% din total.
„Număr unităţi sanitare de stat şi private cu paturi (cu personalitate juridică) – 553; Număr clădiri ale unităţilor sanitare cu paturi, dintre care: – 1392; Număr clădiri autorizate privind securitatea la incendiu 310 (autorizaţia a vizat întreaga clădire); Număr clădiri autorizate parţial privind securitatea la incendiu – 52; Număr clădiri care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu – 302; Dintre clădirile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu de la nr. crt. 5, deţin aviz: – 120; Număr clădiri care nu fac obiectul autorizării privind securitatea la incendiu – 728.”, se arată în raportul Ministerului Sănătății.