foto: ecomagazin.ro

Românii care își vor transforma terenurile în pădure vor primi anual o primă de sechestrare forestieră, timp de 20 de ani, a anunțat Ministerul Mediului. Valoarea primei este de 456 de euro pentru fiecare hectar de pădure nouă și va fi încasată anual de proprietar. Acest lucru a fost aprobat printr-o ordonanță de urgență care pregătește cadrul prin care România să realizeze planurile de împădurire asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Noi păduri în România pe o suprafață de 56.700 de ha

Până la sfârșitul anului 2023, România s-a angajat să realizeze lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de 25.000 ha. De asemenea, în perioada 2024-2026  România are obligația să efectueze alte 31.700 ha lucrări de împădurire și reîmpădurire, conform prevederilor PNRR. Practic se dorește înființarea primelor noi păduri din România pe o suprafață de 56.700 de ha, suma alocată fiind de 730 de milioane de euro.

„Noul cadru creat permite înființarea primelor noi păduri din România pe o suprafață de 56.700 de ha. Acestea sunt păduri asumate deja de noi prin PNRR și pentru care avem la dispoziție 730 de milioane de euro. Acești bani pot ajunge atât la proprietarii de stat, cât și la cei privați pentru noi suprafețe de pădure create, inclusiv păduri urbane.  Avem o șansă pe care nu ne permitem să o ratăm: mai multe păduri în țara noastră, reconstrucția ecologică prin împădurire a terenurilor puternic afectate de multiple procese de degradare, creșterea cantității de carbon stocate, dar și reducerea gazelor cu efect de seră”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ce prevede noul act normativ

Ordonanța prevede patru categorii de lucrări de împădurire care pot fi efectuate în România pentru îndeplinirea țintelor din PNRR. Este vorba de împădurirea terenurilor agricole din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente, împădurirea terenurilor agricole degradate devenite inapte pentru agricultură dar care pot fi puse în valoare prin plantarea acestora. De asemenea, este vorba despre împădurirea terenurilor situate în fondul forestier național, cu o suprafață de cel puțin 0,5 ha, care anterior manifestării incendiilor forestiere, a fenomenelor meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, a infestărilor cu organisme dăunătoare sau a evenimentelor catastrofale au fost acoperite cu pădure și care necesită o refacere a potențialului forestier prin împădurire, împădurirea terenurilor agricole expropriate de RNP – Romsilva în vederea realizării perdelelor forestiere de protecție.

O grupare de români comanda pe internet asasinate la comandă

Articolul precedentAvertisment pentru români: „Trebuie să spunem franc: urmează o criză economică”
Articolul următorGuvernul vrea să „extermine” mafia arderilor ilegale de deșeuri din România