Sursă foto: Europa FM
Sursă foto: Europa FM

Incendierea și îngroparea deșeurilor vor fi considerate de acum înainte infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani, prevede actul normativ adoptat de către Executiv.

”Discuția despre incriminarea acestor fapte nu este nouă. Încă de la începutul mandatului am considerat că, pentru cei care se fac vinovați de astfel de fapte, nu este suficientă o amendă, iar aceștia trebuie să fie trași la răspundere penală. În acest sens, anul trecut am susținut cu bună credință o inițiativă parlamentară care viza același obiectiv. Din păcate, respectiva inițiativă are lacune grave de tehnică legislativă, nu poate fi aplicată în formă propusă, iar inițiatorii nu au demonstrat că ar avea o soluție în acest sens. Între timp, fenomenul arderilor de deșeuri se intensifică și autoritățile responsabile de aplicarea legii au nevoie de instrumente puternice pentru a putea combate acest fenomen. Este motivul pentru care am considerat că orice altă întârziere ar fi împotriva interesului public și am decis să aprobăm aceste modificări prin ordonanță de urgență. Începând de acum, unitățile de parchet din țară, Poliția și Garda Națională de Mediu au la dispoziție cadrul legal pentru a stopa mafia arderilor ilegale de deșeuri din România”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Arderea miriștilor, pedepsită doar cu amenzi

Actul normativ reglementează gestionarea deșeurilor la nivelul municipiului București, prin preluarea de către sectoarele municipiului București, de la Primăria Capitalei, a unor competențe referitoare la gestionarea deșeurilor. Este vorba despre activitățile de organizare a prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor, de organizare a tratării mecano-biologice a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare, precum și de administrare a depozitelor de deşeuri şi/sau instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale pe o perioadă determinată.

A fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care este stabilită o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice, amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice.

Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase va fi pedepsită doar cu amenzi cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. Aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor.

Avertisment pentru români: „Trebuie să spunem franc: urmează o criză economică”

Articolul precedentCum vor fi încurajați românii să devină proprietari de păduri
Articolul următorPrimarul Cristian Popescu Piedone le-a adus un strop de bucurie copiilor din Sectorul 5