Sursa foto: Facebook/ Virgil Popescu

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că noul șantaj al Kremlinului este reprezentat de decretul prin care plata pentru gazele furnizate de Gazprom trebuie să se facă în ruble.

Acesta a mai precizat că țara noastră va susține luarea unei poziții unitare a Uniunii Europene în fața acestei agresiuni rusești.

„Trebuie să fim solidari şi uniţi pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpăraţi la bucată! Alături de statele membre ale Uniunii Europene vom avea o poziţie comună, iar în acest moment se face o analiză juridică la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anunţată de Federaţia Rusă”, a scris Popescu.

„Vom demara în curând investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie”

Totodată, ministrul Energiei a avut și un mesaj pentru români, acesta informând că țara noastră este una dintre cele mai puțin dependente state de gazul rusesc. „Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri”, a spus Virgil Popescu.

 De asemenea, oficialul a afirmat că UE lucrează deja la operaționalizarea unei platforme pentru a putea fi achiziționate în comun gaze naturale. Mai mult, în ultimele luni au avut loc mai multe discuții cu privire la alte surse de aprovizionare și rute de transport privind gazul natural.

„Suntem foarte aproape să finalizăm aceste acorduri. În plus, vom demara în curând investiţii pentru creşterea surselor de producţie de energie, cu finanţare din PNRR şi Fondul pentru modernizare”, a spus Popescu.

Reamintim că Florin Spătaru, ministrul Economiei, a anunțat că Româniar ar putea stoca gazele naturale în golurile miniere, precizând că acest proiect ar asigura țării capacitatea de stocare necesară pentru viitor.

Totodată, Sorin Grindeanu a vorbit, în urmă cu o zi, cu vice-președintele turc Fuat Oktay despre utilizarea gazoductului BRUA și a Interconectorului Giurgiu-Ruse (dintre România și Bulgaria), respectiv a Interconectorului Bulgaria-Grecia pentru viitoarele etape de dezvoltare a Coridorului Sudic de Gaze.

Pentru ca România să devină un punct important pentru independența energetică a Europei Centrale, trebuie să înceapă exploatările la Marea Neagră și să convingă țările aflate deja pe traseul gazelor azere să accelereze toate procedurile cu privire la conectarea BRUA la Coridorul Sudic.

Virgil Popescu: O companie din Germania vrea să facă investiţii în România

Articolul precedentGabriela Firea, despre cazul familiei Furdui: „Doi dintre copiii luați de lângă părinții lor de autoritățile germane s-au întors acasă”
Articolul următorÎncepe campania națională „Curățăm România”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.