Sursa foto: Facebook/ Virgil Popescu

Ministerul Energiei va lansa săptămâna viitoare call-ul de proiecte pentru companiile care vor să acceseze bani din PNRR pentru a-şi instala capacităţi de producere a energiei regenerabile, a anunţat ministrul Virgil Popescu. Valoarea totală a proiectelor pentru energie regenerabilă este de 460 de milioane de euro, fiind vorba în jur de 950 de MW de energie regenerabilă. Vor putea depune proiecte companiile din industrie, economie, agricultură, industrie alimentară, a mai precizat ministrul Virgil Popescu.

  „ Pe 28, 29 sau 30 (martie – n.r.), în funcţie de finalizarea negocierilor cu MIPE, lansăm call-ul de proiecte pentru PNRR pentru energie regenerabilă. Vor fi punctate prioritar companiile care au un autoconsum de minimum 50%. Deci practic industria, economia, agricultura, industria alimentară vor beneficia de aceşti bani şi vor putea demonstra că îşi pot folosi eficient acoperişurile sau terenurile pentru instala parcuri eoliene sau fotovoltaice şi vor consuma minimum 50%. Practic scădem costurile cu energia pentru economie”, a spus Popescu.

 Guvernul a aprobat  prelungirea schemei de bonusuri pentru cogenerarea de înaltă eficienţă pentru CET-uri. „Am obţinut aprobarea Comisiei Europene şi prelungim această schemă până în 2033, iar companiile pot accesa bani pentru investiţii”, a spus ministrul.

„Am finalizat inventarierea imobilelor CNU, care nu erau întabulate, iar Nuclearelectrica nu putea prelua uzina de la Feldioara. Acum putem finaliza închiderea circuitului nuclear”, a adăugat Virgil Popescu.

România este „în calendar” cu îndeplinirea ţintelor asumate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă până la data de 31 martie, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu. El a subliniat că prima cerere de plată care va fi depusă în luna mai are legătură cu jaloanele închise în decembrie anul trecut. El a menţionat că există întârzieri în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene la nivelul mai multor ministere, deoarece „nu au avut o preocupare” în această direcţie.

„E adevărat că mai sunt câteva zile, însă mai avem şi şedinţe de Guvern. De exemplu, la Ministerul Dezvoltării jaloanele vor fi închise prin publicarea ghidurilor care au fost deja înaintate spre avizare Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, am dat aviz şi zilele acestea vor fi publicate ghidurile şi şi-au făcut jaloanele, deci sunt în desfăşurare”, a arătat Vîlceanu.

Florin Cîţu, discuţii la Washington despre includerea României în Programul Visa Waiver

Articolul precedentMircea Geoană, avertisment după ce Rusia a amenințat din nou cu armele nucleare
Articolul următorVacanţa de Paşte va deveni un lux pentru mulţi români