Curtea de Apel Bucureşti a tăiat în carne vie în dosarul care-i priveşte pe primarii din Jilava, Adrian Mladin (foto), şi din Snagov, Apostol Muşat. Primul a primit vineri o sentinţă de şapte ani de închisoare cu executare, iar cel de-al doilea va sta cinci ani după gratii. Cei doi au fost trimişi de magistraţi la puşcărie, la finalul unui dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri. Despre matrapazlâcurile cu terenuri pe care le-au „instrumentat” primarii cu pricina Ziarul de Investigaţii a scris încă din vara lui 2010, dezvăluind faptul că printre beneficiarii acestor inginerii se află fostul ziarist Sorin Roşca Stănescu şi fostul şef al Cancelariei lui Adrian Năstase, Remus Truică.
Vineri, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au pronunţat şi alte sentinţe în acelaşi dosar. Astfel, au mai fost condamnaţi Roxana Curpene (notar public) — doi ani închisoare cu suspendare, Ovidiu Szasz (finul primarului din Jilava) — patru ani cu executare, Ion Scăețeanu — patru ani cu executare, Marinică Bozdoro (administrator de firme) — trei ani și șase luni cu executare și Suliman Vildan (administrator de firme) — trei ani cu executare. Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, și cel al Snagovului, Apostol Mușat, au fost trimiși în judecată pe 14 februarie 2012 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Ei fuseseră reţinuţi de DNA încă din decembrie 2011, aşa cum Ziarul de Investigaţii a scris aici .
Infracţiuni cu nemiluita în rechizitoriu
Mladin este acuzat de luare de mită, fals intelectual în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție. Mușat este acuzat de trafic de influență în formă continuată, fals intelectual, în forma participației improprii, instigare la infracțiunea de spălare a banilor și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni de corupție.
Potrivit rechizitoriului, în perioada martie — noiembrie 2011, Adrian Mladin, Apostol Mușat, Ovidiu Szasz, Gheorghe Roman și Ion Scaețeanu, în schimbul unor sume de bani cerute drept mită de la o persoană denunțătoare, au acționat în vederea întocmirii unui plan parcelar, avizării acestuia și emiterii documentelor cadastrale, astfel încât să fie intabulate terenurile pe care denunțătorul le achiziționase anterior. „Terenurile, în suprafață totală de 23,8 hectare, situate în extravilanul comunei Jilava, județul Ilfov, erau amplasate într-o zonă în care nu exista un plan parcelar și, deci, nu puteau fi intabulate. Interesul denunțătorului era ca aceste terenuri să fie învecinate unul cu celălalt, pentru ca, după întocmirea planului parcelar și eliberarea documentelor cadastrale, acestea să poată fi alipite/unite într-un singur lot în evidențele funciare și apoi vândute unei societăți comerciale”, susțin procurorii. Astfel, primarul Mladin i-a pretins denunțătorului jumătate de milion de euro, din care, la data de 19 septembrie, a primit 50.000 euro, pentru a dispune întocmirea de către Comisia Locală de Fond Funciar a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunțătorului, în suprafață totală de 23,8 ha, iar loturile să fie alipite.
În contextul în care întocmirea planului parcelar trena, a intervenit și Apostol Mușat care, în calitate de primar al comunei Snagov, a lăsat să se creadă că are influență asupra „colegului” său de la Jilava și asupra directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliare Ilfov și că, în virtutea acestei influențe, ar putea să grăbească demersurile de obținere a documentelor cadastrale pentru denunțător. În schimb, i-a pretins denunțătorului, direct și prin intermediar, suma de 1.100.000 de euro.
Contract fictiv de împrumut
„Pentru a ascunde și garanta obținerea mitei, primarul Mușat Apostol l-a determinat pe învinuitul Scaețeanu Ion să întocmească, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunțătorul, din care să rezulte că Scaețeanu Ion l-ar fi împrumutat pe denunțător cu suma pretinsă drept mită (1.100.000 euro), iar împrumutul să fie garantat cu terenurile denunțătorului. În cele din urma însă, Scaețeanu Ion a încheiat contractul de împrumut pe suma de 2.500.000 de euro”, arată DNA.
Nimic nu se putea face însă fără complicitatea unui notar. Astfel, în perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Roxana Curpene l-a sprijinit și l-a ajutat pe Scaețeanu în toate demersurile acestuia făcute în vederea obținerii sumei de 2.500.000 de euro drept mită de la denunțător, inclusiv să încheie un contract de împrumut fictiv cu acesta. În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit iar Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.
Şi aceasta nu este singura inginerie financiar-funciară făcută de cei doi primari. În urma altei „suveici” cu terenuri, au fost împroprietăriţi cu suprafeţe importante, chiar pe malul lacului Snagov, fostul jurnalist Sorin Roşca Stănescu şi fostul şef al Cancelariei lui Adrian Năstase, Remus Truică, aşa cum Ziarul de Investigaţii a scris aici .